Winkelcentrum De Berg in de Haagse Beemden. foto Wijnand Nijs
Winkelcentrum De Berg in de Haagse Beemden. foto Wijnand Nijs

GroenLinks gelooft niet meer in winkelcentra Berg en Donk

Economie

HAAGSE BEEMDEN – GroenLinks gooide dinsdagavond de knuppel in het hoenderhok van de raadscommissie Economie. ‘Welk maatschappelijk doel dient instandhouding van de noodlijdende winkelcentra de Berg en de Donk in de Haagse Beemden’, vroeg commissielid Peter Bakker zich af, tot verbazing van de andere raadsfracties.

De commissie Economie vergaderde onder andere over een nieuw plan van aanpak om de winkelcentra in de Haagse Beemden er weer bovenop te helpen. Dat was al eens eerder geprobeerd, maar het plan van aanpak bleek sneller dan verwacht gedateerd door de crisis en kon regelrecht de prullenbak in.

Aan het nieuwe plan schort het ook, zo vindt een aantal raadsfracties. En dan vooral aan de snelheid waarmee het college te werk gaat. Zo zijn winkeliers, corporaties en de gemeente er nog niet helemaal aan uit wie moet investeren in het winkelcentrum. “Wie wacht nou op wie”, poneerde Dick Vuijk de patstelling. Peter Elbertse (CDA) vond dat beide partijen, zowel de winkeliers als de gemeente, moeten investeren.

Dat er iets moet gebeuren, en wel voordat de grote concurrent Jumbo XXL aan het Stadionkwartier de deuren opent, daar lijkt iedereen het over eens. Alleen GroenLinks toonde zich een vreemde eend in de bijt. “Moeten we niet iets heel anders daar realiseren dan het angstvallig in stand houden van het noodlijdende winkelcentrum waarmee het al jaren niet goed ging”, stelde Peter Bakker.

Wethouder Alfred Arbouw zag zich in ieder geval gesteund door andere partijen die eveneens snelheid in het proces opperden. “Maar je kunt voor een investering niet alleen naar de gemeente wijzen”, vond Arbouw. “Ook de corporaties moeten meedoen. De crisis heeft nu eenmaal gevolgen voor iedereen.”