Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

Huiswerk voor college tijdens kerstvakantie

Politiek

BREDA –De gemeenteraad gaf het stadsbestuur donderdag wat huiswerk mee om tijdens de kerstvakantie mee te stoeien. De onrust in de stad, ontstaan door gebrekkige communicatie en betrokkenheid van inwoners, mag niet groter worden. Het is tijd voor bezinning, meenden de partijen.

Want de vertrouwensbreuk tussen stadsbestuur en sommige Bredanaars moet gerepareerd en daarvoor diende een motie om na te denken het draagvlak en vertrouwen te vergroten.

De welbekende defensie slogan ‘geschikt, ongeschikt’ is volgens de PvdA op dit moment van toepassing op het college en dan met name het laatste deel. Om die reden deelde fractievoorzitter Miriam Haagh t-shirts uit aan het stadsbestuur, waarop ‘ongeschikt' was aangevinkt. “Knoop het in uw oren”, was haar boodschap.

Ondanks de bijna raadsbrede steun, alleen PvdA-raadslid Frans Szablewski vond de motie nietszeggend en te zwak, waren sommigen wat milder voor het college. Want er moet niet vergeten worden in welke tijd we leven en dat daarom vervelende keuzes moeten worden gemaakt.

“Soms was er sprake van onzorgvuldigheid, maar er is ook veel te doen. En het gaat om zaken waarmee niet iedereen mee eens is”, zei Patrick Ernst (VVD).

Peter van der Velden vond het vanzelfsprekend dat het college moet reflecteren, gaf hij aan in de gemeenteraadsvergadering. Ook het stadsbestuur deelt de zorg. Maar het was niet zo simpel als het soms wordt voorgedaan, meende de burgemeester.

“Zeker in deze moeilijke tijd. Er moeten pijnlijke maatregelen worden genomen. Er is ook sprake van een veranderde rol die het college speelt. Er is een studie nodig hoe daar als stadsbestuur mee om te gaan. Maar we mogen niet aan de betrokkenheid voorbij gaan en moeten we werken aan draagvlak”, aldus de burgemeester.

In ieder geval kan het college aan de slag en mag het straks in januari, na hun kerstvakantie vol reflectie, de uitkomsten van de bezinningsperiode presenteren aan de gemeenteraad.