Foto Brabant Bekijken
Foto Brabant Bekijken

Breda krijgt ruim 123-duizend euro voor klimaatkamers

Politiek

BREDA – De provincie Noord-Brabant stelt ruim 123-duizend euro beschikbaar aan de gemeente Breda. Dit bedrag is bestemd voor het op orde brengen van de archeologische depots aan de Parade en de Mijkenbroek. Deze twee depots zijn door de provincie voorlopig erkend als ‘gemeentelijk depot voor bodemvondsten’.

Het geld zal worden besteed aan het installeren van vier demontabele klimaatkamers. Hierdoor kunnen vondsten op een verantwoorde wijze worden opgeslagen. De Gemeente Breda had eerder bij het provinciebestuur een plan ingediend voor het laten maken van de speciale ruimtes.

In het voorjaar van 2012 zullen de klimaatkamers ook daadwerkelijk worden geïnstalleerd. Twee komen er in het depot aan de Parade te staan en twee worden er geplaatst aan de Mijkenbroek.

“We zijn erg blij met het geld van de provincie voor onze archeologische depots. Maar ook met de erkenning, want daardoor kunnen de bodemvondsten die hier gedaan zijn in Breda blijven, zodat we die aan bewoners en bezoekers kunnen laten zien. Het is de bedoeling dat het tentoonstellen van dergelijke vondsten een prominente plaats krijgt in ons erfgoedbeleid”, aldus cultuurwethouder Wilbert Willems.

De gemeente heeft bewust gekozen voor mobiele, demontabele klimaatkamers. Dit is gedaan omdat deze ruimtes in de toekomst redelijk eenvoudig kunnen worden verplaatst naar een andere locatie, mocht dat nodig zijn.

Zodra de gemeente de twee depots op orde heeft, zal ze bij de provincie een verzoek indienen om de voorlopige erkenning om te zetten in een definitieve. De klimaatkamers zijn onderdeel van het op orde krijgen van de depots en moeten daarvoor eerst geïnstalleerd worden.