Foto Kiki Rigters
Foto Kiki Rigters

Mark de Cloe: 'Ik wilde vrijer kunnen zijn in mijn kunst'

Cultuur

In 1812 opende Avans de deuren en dit jaar viert de school het 200-jarig bestaan. BredaVandaag.nl duikt in de geschiedenis en praat met een aantal oud-studenten over hun schooltijd. Deze keer met regisseur Mark de Cloe.

De Cloe (42 jaar) wist al van jongs af aan dat hij films wilde maken. “Ik zat te kijken naar het Belgische televisieprogramma Première van Jo Röpke. Hij liet zien hoe Star Wars werd gemaakt. De grote ruimteschepen waren ineens niet meer dan maquettes gebouwd door een stelletje hippies. Dat trok mijn aandacht.”

Wegtrekken naar Amsterdam
Zijn studietijd begon nogal hectisch. “Tijdens mijn basisjaar deed ik ook een avondopleiding atheneum. Dat was een erg drukke tijd”, vertelt de Cloe. “Zodra ik daarmee klaar was, haalde ik prima beoordelingen. Zelfs in combinatie met stappen en in de kroeg werken", grapt hij.

Maar De Cloe vond het St. Joost te documentair en stijf. “Ik zocht een opleiding waar ik en de kunst die ik maakte vrijer konden zijn.” Hij vond die vrijheid in de Rietveld Academie in Amsterdam.

Laten lachen en huilen
Na het afronden van zijn opleiding in Amsterdam maakte hij tal van korte films. De Cloe is erg blij met zijn baan als regisseur. “Het is mooi mensen een verhaal te kunnen vertellen en ze daarmee te laten lachen, huilen en ontroeren.”

Zowel met zijn serie ‘Boy Meets Girl Stories’, als met zijn korte film Gitanes won hij de NPS-Prijs. Het meest trots is hij op zijn eerste speelfilm, ‘Het leven uit een dag’.

Complex
In de film duurt ieder mensenleven maar één dag. Als twee mensen hopeloos verliefd worden, willen ze meer dan één dag samen. Ze besluiten een moord te plegen om in de wereld van de herhaling terecht te komen. “Het is mijn meest complexe werk. Het heeft zoveel lagen en het zit filosofisch ook goed in elkaar.”

Bredase vrienden
Ondanks dat zijn tijd op het St. Joost maar van korte duur was, vindt hij het niet nutteloos geweest. “Ik heb in mijn basisjaar veel geleerd en heb er ook veel vrienden aan over gehouden. Aan Breda draagt hij nog altijd een warm hart toe. “Het is een gemoedelijke stad waar ze op de goede manier bezig zijn met kunst.”

Niet stilzitten
Een advies voor de kunststudenten van nu: Niet stil blijven zitten. “Je moet niet zitten wachten tot de kunstwereld naar je toe komt, want dat gebeurt niet”, zegt De Cloe. “Hoe talentvol je ook bent, initiatief tonen is nodig om het te maken.”