Tom Lanoye.
Tom Lanoye.

Boekenweekauteur Lanoye houdt Grote Kerk Koorlezing

Cultuur

CENTRUM - De bekende Vlaamse schrijver Tom Lanoye houdt woensdag 14 maart in de Grote Kerk om de eerste Grote Kerk Koorlezing van dit jaar te houden. Hij is de auteur van het boekenweekgeschenk 2012 en schrijft naast romans columns, kritieken essays en poëzie.

Dat hij een veelzijdig man is mag blijken uit het feit dat hij daarnaast ook volle zalen trekt met een succesvolle one-manshow. Lanoye is op 27 augustus 1958 geboren in Sint-Niklaas en studeerde Germaanse Filologie aan de universiteit in Gent. Hij was in 2003 de eerste stadsdichter van Antwerpen.

In 1985 verscheen zijn prozadebuut, de semi-autobiografische roman Een slagerszoon met een brilletje. Andere boeken van zijn hand zijn Alles moet weg (1988), de melancholieke roman Kartonnen dozen (1991) en de trilogie Het goddelijke Monster, Zwarte tranen en Boze tongen waarin het uiteenvallen van België beschreven wordt.

In 2007 werd hij genomineerd voor de Gouden Uilen en de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman Het derde huwelijk. In hetzelfde jaar won hij in Nederland de Gouden Ganzeveer voor zijn gehele oeuvre. Eind 2009 verscheen Sprakeloos waarvoor Lanoye zowel De Gouden Uil Publieksprijs als de Henriëtte Roland Holstprijs kreeg.

De Grote Kerk Koorlezing begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is € 8,- .