Afbeelding

Bredanaar Wim Kaizer in landelijke jury excellente scholen

Nieuws

BREDA/DEN HAAG - Bredanaar Wim Kaizer, oud-voorzitter van INOS Stichting Katholiek Onderwijs Breda, maakt deel uit van de landelijke jury die excellente scholen gaat identificeren. Dat schrijft Onderwijsminister Marja van Bijsterveldt maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Bijsterveldt wil, zoals al aangegeven in het regeerakkoord tussen VVD en CDA, scholen erkennen en waarderen voor hun werk. Een school met het label 'excellent' levert leerlingen af die van begin tot eind een meerwaarde hebben meegekregen.

Met Wim Kaizer zitten nog zeven anderen in de jury. De juryvoorzitter is Fons van Wieringen, oud-voorzitter van de Onderwijsraad. De planning van Van Bijsterveldt is om ieder jaar de predicaten uit te reiken. Het eerste predicaat excellent volgt in het najaar van 2012.

Voorwaarden voor scholen om zich excellent te noemen zijn in ieder geval de onderwijsopbrengsten (toetsresultaten en leerwinst) en het excellentiegebied. Dit kan gaan om zaken als de pedagogisch-didactische kwaliteiten van de leraren of een opbrengstgerichte cultuur. Excellentiegebieden kunnen ook gaan over de maatschappelijke opdracht van de school.

Het predicaat ‘excellente school’ moet een strijd tussen scholen aanwakkeren waardoor de lat in het onderwijs hoger komt te liggen.