De bibliotheek en de Nieuwe Veste in de Molenstraat. foto Serge Mouthaan
De bibliotheek en de Nieuwe Veste in de Molenstraat. foto Serge Mouthaan

Raad van Toezicht Nieuwe Veste bekendgemaakt

Cultuur

BREDA – Wethouder Wilbert Willems heeft donderdag bekendgemaakt wie er plaats zullen nemen in de Raad van Toezicht van de nieuw te vormen Stichting Nieuwe Veste. Deze raad is bedoeld om het bestuur van de stichting, die vanaf 1 april zelfstandig opereert, te controleren en steunen.

De stichting wordt gevormd door Bibliotheek Breda, Centrum voor de Kunsten en de Cultuurwinkel. Voorheen waren dit gemeentelijke instellingen, maar volgens Wethouder Willems is het nu tijd op op eigen benen te staan.

De Raad van Toezicht staat onder leiding van Wim Kaizer, voormalig voorzitter van onderwijsorganisatie INOS in Breda. De raad is zeer gevarieerd en biedt deze ervaring op verschillende terreinen, meent Willems. Zo neemt de vicepresident van rechtbank Breda, Jos van Oijen, er in plaats, maar ook Peter Vermeulen, bedrijfskundige en optometrist van beroep, zal zitting nemen. Dinie van der Linden, bestuurder van regionale welzijnsorganisatie Lumens Groep, en Veronique van Zanten van communicatieadviesbureau koning & vogel complementeren de Raad.

Voorzitter Kaizer is blij met de groep: “We hebben er zin in en zijn gemotiveerd. Onze visie is dat de instelling heel goed verder kan en wij ondersteunen het nieuwe pad dat ingeslagen wordt.” De Nieuwe Veste gaat dan ook op zoek naar nieuwe manieren om mensen aan zich te binden, buiten de muren van de bibliotheek.

Algemeen directeur Gertjan Endedijk: “In deze woelige tijden moeten we goed opletten bij nieuwe ontwikkelingen en daar slim mee om gaan. Niet iedereen vindt de weg naar ons gebouw. We moeten op zoek naar vernieuwing.”

De bestuurder wil daarom meer gaan samenwerken met het onderwijs en ook op zoek gaan naar partners in het bedrijfsleven. “Rabobank is nu al een partner maar je kunt ook denken aan een Albert Heijn. Verder willen we amateurkunst ook een breder podium bieden.”

De gemeente benadrukt dat er geen sprake is van een bezuinigingsmaatregel, omdat de instellingen kunnen rekenen op dezelfde gemeentelijke subsidie van ruim 10 miljoen euro als voorheen. Wel krijgen ze een ‘bruidsschat’ mee om de overgangskosten te kunnen bekostigen. De aankomende vier jaar ontvangen de instellingen daarvoor 175.00 euro.