Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

Gemeenteraad stuurt college over geijkt pad

Politiek

BREDA – De behandeling van de prevoorjaarsnota, waarin de politieke partijen accenten en keuzes naar voren mogen brengen, leidt donderdagavond niet tot grote verrassingen. ‘Dat is al in gang gezet’, is een veel gehoord antwoord vanuit het college.

Misschien zijn de tariefverlaging van de afvalstoffenheffing en een onderzoek naar een mogelijke locatie voor een stadscamping donderdagavond het meest in het oog springend. Verder worden er weinig vernieuwende moties ingediend.

Zo zijn het de oppositie partijen die het opnemen voor de sociaal zwakkeren. In de woorden van SP-fractievoorzitter Patrick van Lunteren: "Blijven we van de bodem schrapen". Hij vraagt meermaals om verhoging van onder meer de OZB-belasting. Maar het is aan dovemans oren gericht, want de coalitie houdt de eigen koers aan en dat betekent geen lastenverzwaring.

Jeugdaccommodatie
De PvdA zet zich samen met de SP, zonder resultaat, voor de zoveelste maal in om een jeugdaccommodatie in de Haagse Beemden te realiseren. Zij kregen nul op het rekest, want het past volgens wethouder Saskia Boelema niet in het uitgezette beleid om juist accommodaties te sluiten.

Ook de woningbouw kwam aan bod, zoals het versimpelen van procedures en afschaffen van regels. “Zijn we al mee bezig”, meldt wethouder Bob Bergkamp.

De motie met daarin de oproep om samen met de bouwers van carnavalswagens een oplossing te vinden voor een nieuwe bouwruimte, strand min of meer.

Wethouder Cees Meeuwis: “Ze moeten eerst zelf op zoek, zegt hij met het oog op reeds ingestelde bezuinigingsmaatregelen. “We willen best in overleg, maar de verantwoordelijkheid ligt niet bij ons”, vult wethouder Bergkamp aan.

parkeerproblematiek
Op het verzoek om de parkeerproblematiek in het centrum op te lossen antwoordt wethouder Wilbert Willems positief. Dat is niet verrassend, want ook dit onderwerp is al in een eerder stadium aangekaart en in behandeling.

Winst
Maar er zijn uitzonderingen die iets nieuws onder zon brengen. Zo krijgt Leefbaar Breda voorman John Stubinitsky een toezegging dat er een onderzoek komt naar een mogelijke locatie voor een stadscamping. Maar een mogelijke tariefverlaging van de afvalstoffenheffing lijkt uiteindelijk de grootste winst voor de burger van Breda.

Deze extra gemeenteraadsvergadering, waarover de mensen in Breda mee mochten denken, levert opgeteld weinig bijzondere keuzes en accenten op. Een motie van de VVD is in dat opzicht misschien wel veelzeggend. De liberalen zien graag dat het college de ingediende ideeën voor de begroting waar mogelijk uit te voeren. ‘Zover dat binnen het coalitieakkoord past.’