Afbeelding

Externe toezichthouder voor Laurentius

Economie

BREDA - Laurentius krijgt voor twee tot drie maanden een externe toezichthouder. De toezichthouder is aangesteld omdat Laurentius tijdelijk niet aan twee financiële criteria voldoet die aan corporaties worden gesteld.

Dit heeft alles te maken met het grote aantal nieuwbouwwoningen waarin Laurentius investeert. Ook worden woningcorporaties sinds de crisis scherper getoetst aan financiële criteria. Sinds januari 2012 staat Laurentius daarom onder verscherpt toezicht.

Laurentius benadrukt nog steeds een kerngezonde woningcorporatie te zijn en winst te maken. In opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken, het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) heeft Laurentius een grondig plan gemaakt dat aangeeft hoe Laurentius het tijdelijke financieringsvraagstuk in verband met de vele nieuwbouwprojecten binnen vijf jaar gaat oplossen. In dit plan staat onder meer welke nieuwe projecten Laurentius wil afstoten, zodat Laurentius weer aan de twee betreffende criteria kan voldoen.

Ondanks dat het ministerie, CFV en WSW volgens Laurentius zeer tevreden zijn over de inhoud en kwaliteit van het financieringsplan, is dinsdag dus toch besloten om tijdelijk een externe toezichthouder aan te stellen voor ongeveer twee tot drie maanden.

"In de huidige woningmarkt zijn veel onzekerheden. Vanwege de aanhoudende economische en financiële crisis en de toenemende onzekerheid in de woningmarkt,vindt het ministerie dat ons plan nog te veel risico’s bevat", zo stelt de corporatie in een verklaring. "Vooral omdat veel ontwikkelingen moeilijk te voorspellen zijn. Het ministerie wil dat wij versneld naar de A1-status gaan. Laurentius zal daarom de komende twee tot drie maanden samen met de externe toezichthouder het financieringsplan aanpassen om daaraan te voldoen."

De situatie bij Laurentius heeft géén gevolgen voor haar huurders, verklaart de corporatie. "Laurentius blijft zoals altijd investeren in goed onderhoud van onze huurwoningen en in leefbaarheid en veiligheid van de woonomgeving. Ook worden alle lopende nieuwbouwprojecten gewoon afgebouwd."