Al vroeg in de ochtend stroomt de binnenstad en het Valkenberg vol met feestvierende Bredanaars foto Jorgen Janssens
Al vroeg in de ochtend stroomt de binnenstad en het Valkenberg vol met feestvierende Bredanaars foto Jorgen Janssens

Wat gaan we doen op Koninginnedag en -nacht?

Cultuur

BREDA – Koninginnenacht, Koninginnedag, rommelmarkten, muziek, waar gaan we heen dit jaar? Met allerhande activiteiten moet je zo onderhand een heuse planning maken. Om zeurende kinderen, vrouwen of mannen te voorkomen, hier alvast een overzicht van wat zich afspeelt in Breda en omstreken op Koninginnedag 2011.

Queensnight
De avond vóór koningin Juliana’s verjaardag is net zo goed reden voor een feestje. Zo wordt in café de Bommel het Oranje Disco Bal georganiseerd waar iedereen os kan gaan op diverse hits. Bent u dus niet schuw voor een dansje met moves uit de oude doos, ga dan vanaf tien uur ’s avonds naar De Bommel.

Voor diegenen die de jaren tachtig en negentig-moves wat minder onder de knie hebben, kunnen naar de Mezz. Daar wordt namelijk Rauw en Lauw party georganiseerd. Daar kan je los op de beats van onder meer Kraantje Pappie, maar ook op housebeats van deze en gene.

Ook in café Brooklyn is dansen een must. Daar is onder de naam Royal Beats een lekker dansprogramma opgesteld.

The day after the night before
Beetje uitgebrakt van de avond? Dan kun je op tijd je bed uit (tussen negen uur en half tien bent u welkom) om op het terrein van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) de Buitengewone Vlaggenparade bij te wonen.

Op dat moment wordt het appèl afgenomen bij de cadetten en worden de vlaggen gehesen met muzikale ondersteuning van de Nassau Harmonie Breda en het Cadetten Tambours Corps. Zij spelen het overbekende Wilhelmus (oefenen!) en het Bredase volkslied.

Markt
Wat is Koninginnedag zonder markten? Na de koffie op de KMA kun je meteen naar het Valkenberg lopen, daar wordt een vrijmarkt georganiseerd. Maar niet iedereen mag hier zijn waar verkopen, sterker nog: alleen kinderen tot en met ongeveer zeventien jaar mogen hier staan.

Rondje door het park Valkenberg gedaan? Dan kun je weer richting het Kasteelplein waar een hoop hobbyisten je enthousiast proberen te maken voor hun hobby. Iets verderop staat wel een heel bijzondere groep hobbyisten: de modelbouwers. Hier tonen zij hun werken die soms ook nog kunnen varen/rijden/vliegen.