Afbeelding

Coffeeshopwereld rouwt om verscherpt beleid

Algemeen coffeeshopbeleid

CENTRUM – “Excuse me, you can’t buy any weed. You need to be member of this coffeeshop”, zegt de bedrijfsleider van Majestic aan de Boschstraat. De klant in kwestie, een Griek, kijkt verbaasd en druipt onverrichter zake af. In de ruimte is maar één klant te bekennen terwijl journalisten af en lopen. “Het is al de hele dag zo.”

Het is een mei. Een door de coffeeshopwereld gevreesde datum, want vanaf dinsdag is het verscherpte beleid van kracht. Alleen Nederlanders kunnen nog terecht voor wiet en hasj, mits ingeschreven als lid.

Aan de deur bij coffeeshop de Baron, eveneens aan de Boschstraat, staan twee man die de controle uitvoeren. “Heb je een id-kaart bij. En sta je ingeschreven”, vraagt een van hen. “Huh, hoezo moet ik naar de gemeente voor een uitreksel van het bevolkingsregister?”, antwoordt de klant die inmiddels zonder lidmaatschap officieel klant-af is.

Een kaartenbak achter de balie van de Baron is stille getuige van het beleid. Een klant loopt naar de bar en toont zijn identiteitskaart. Een medewerker scharrelt wat in de bak en vindt de inschrijving. Een bevestigend knikje volgt.

Uitbater van de Baron, Rick Brand, heeft al een pittige dag achter de rug. Rond 12.00 uur voerde de politie een eerste controle uit. “Zo’n tien personen moesten hun identiteitsbewijs laten zien. Een agent noteerde Burger Service Nummers. Toen werd ik wel even boos, want waarom noteren ze die gegevens. Dat is niet de bedoeling.”

Ondanks dat de coffeeshops al maanden aan klanten kenbaar maken dat ze zonder lidmaatschap straks niet meer binnen mogen, is de informatie niet bij iedereen aangekomen. Volgens Brand waren er maandag een paar emotionele reacties.

“Ik heb een klant die al meer dan twintig jaar bij ons zijn wiet koopt. Die stond gisteren met tranen in zijn ogen in de zaak, omdat het voor hem afgelopen is”, aldus Brand.

Bij het afhaalloket in Majestic ligt een stapel inschrijfformulieren klaar. De Griek heeft daar niets aan. Zijn tijd van de coffeeshop is voorbij. Andere bezoekers lopen met het formulier in de hand weer naar buiten. De bedrijfsleider staat er wat verloren bij. Oorzaak: geen klandizie en als er iemand binnenkomt steeds hetzelfde verhaal moeten vertellen.

“Elke keer weer dat verhaal en probeer het maar eens uit te leggen. Het is gewoon heel raar. Er hebben zich ongeveer 150 klanten ingeschreven. Ik zie het als discriminatie. Wij zijn allemaal inwoners van Europa, maar nu mag een Belg of Fransman niet meer binnen. Ach, het is allemaal een politiek spel.”