In de zon genietend van de artiesten: Breda Live 2011. foto Jorgen Janssens
In de zon genietend van de artiesten: Breda Live 2011. foto Jorgen Janssens

Breda kijkt uit naar grootste 5 mei-viering ooit

Cultuur

BREDA - Het bevrijdingsfestival in Breda belooft een enorm evenement te worden. Gedurende de hele dag zijn er op meer dan dertien locaties verschillende activiteiten. De stad, die toch wel gewend is aan grote evenementen, heeft nog niet eerder zo'n uitgebreid programma gehad.

Een woordvoerder van de gemeente noemt het een heel ander, nieuw festival. "Het Jazzfestival is groter, maar dat duurt meerdere dagen. Dit is voor het eerst dat zoveel organisaties die normaal niet samenwerken de handen ineen hebben geslagen. Nu werken ze allemaal onder de vleugels van Stichting Breda 5 mei."

De stad krijgt hoog bezoek: Prins Willem-Alexander komt naar Breda, evenals de Duitse president Gauck. De laatste zal een lezing geven in de Grote Kerk. Na dit besloten gedeelte zal demissionair premier Mark Rutte samen met Guus Meeuwis het bevrijdingsvuur ontsteken.

De politie wil niet zeggen hoeveel man er ingezet zal worden, maar bereidt zich, volgens een woordvoerder, wel terdege voor. Er wordt ongeveer dertigduizend man verwacht, waarvan ongeveer de helft in de binnenstad en de andere helft bij het Vrijheidsfestival op het Chasséveld.