Feest in de gehele binnenstad van Breda tijdens bevrijdingsdag 2012. foto Janet Olde Wolbers
Feest in de gehele binnenstad van Breda tijdens bevrijdingsdag 2012. foto Janet Olde Wolbers

Met de winterjas naar het bevrijdingsfeest

Cultuur bevrijdingsdag

CENTRUM – Het is druk op het Kasteelplein. Na het ontsteken van de bevrijdingsvlam door premier Mark Rutte en een luidkeels meegezongen optreden van Guus Meeuwis op het Kasteelplein zwermen de toeschouwers uit door de binnenstad, waar ze op verschillende locaties worden getrakteerd op dans, muziek en andere soorten amusement.

De grootste publiekstrekker blijkt al snel het groots opgezette vrijheidsfestival (foto's) op het Chasséveld. De muziek van de optredende bands, waaronder Racoon, is in grote delen van de stad hoorbaar.

Iets verder op in het Chassépark kunnen de vrijheidsvierders zich van hun actieve kant laten zien. Tijdens de sportmanifestatie kunnen basisschoolkinderen met allerlei sporten kennismaken. Naast bekende sporten als voetbal en tennis, is er ook aandacht voor rolstoelbasketbal, klimmen en schermen.

Hoewel de middag grotendeels droog is, lijkt het weer het bevrijdingsfestival toch parten te spelen. Het aantal bezoekers dat de kou trotseert en naar de activiteiten in het Valkenberg komt, blijft wat achter. Een van hen vatte het kernachtig samen: “Wat zon zou leuk geweest zijn.” Een verschil met een paar dagen eerder, toen tijdens Koninginnedag de zon aanbeden kon worden in een T-shirtje. Nu is de winterjas weer uit de kast getrokken.

Eerder op de dag weet het defilé op de Grote Markt de aandacht wel op zich gevestigd. Ongeveer vijfendertig veteranen, begeleidt door verschillende harmonieën en het cadettenkorps, krijgen een warm applaus. De ronkende oude beestjes uit de tweede wereldoorlog doen de hoofden even later naar boven zwenken.

Tussen het winkelend publiek schrikt een enkele shopper van de verrassende personen die ineens voor zijn of haar neus staan. Straattheater, mime of een muzikant.

De Haven is deze middag het mekka voor degenen die in de loop van de middag honger krijgen en eens iets nieuws willen proberen. Hier worden verschillende gerechten uit alle wereldstreken gepresenteerd onder de noemer ‘proef de wereld in Breda’.
De swingende klanken van salsamuziek zorgde alsnog voor een zomers sfeertje.

Verslag van de NOS