Afbeelding

Faillissementen in Breda. Volgt u het nog?

Economie

BREDA – Als je het nieuws volgt, kun je er niet omheen. Faillissementen. In de eerste zes maanden van 2012 zijn in Nederland ongeveer 3700 faillissementen uitgesproken, 472 daarvan door de Bredase rechtbank. BredaVandaag.nl zet een paar opvallende faillissementen van dit jaar op een rijtje.

HEJA
Projektontwikkelaar HEJA ging op 13 april failliet. HEJA stelde betaling van schulden toen al enkele weken uit, stelde nog in hoger beroep te gaan tegen het faillissement, maar zag daar toch vanaf.

Doordat het doek viel voor HEJA kwamen verschillende nieuwbouwprojecten in Breda in de problemen. Woningbouwprojecten Stack en Meulenspie gingen failliet, regionale omroep Brabant10 hield op met bestaan en ook het nieuwbouwproject op de locatie van de Lunet kwam op losse schroeven te staan. Schuldeisers claimden 118 miljoen euro van HEJA.

Restaurant Hook aan de Haven
Het restaurant was lange tijd een van de trekkers aan de Haven, maar bleek het niet te kunnen bolwerken. Volgens de curator waren de huurkosten en financieringskosten zo hoog dat de zaak onvoldoende omzet behaalde. Een probleem dat volgens de bewindvoerder ook voor andere gelegenheden geldt: 'Het is sowieso een lastige tijd voor de horeca.'

Schoenenwinkel Tango
Dat de tijd niet alleen lastig is voor de horeca, dat blijkt uit het sluiten van schoenenzaak Tango. Door het hele land zijn negentien zaken van de keten gesloten, waardoor ongeveer 170 medewerkers thuis kwamen te zitten. Ook het filiaal in Breda moest zijn deuren sluiten.

Fietsenzaak Profile Breda
Fietsen werden er na het sluiten in februari niet meer verkocht. De reden van het faillissement is niet bekend en van een doorstart kwam het ook niet.

Welling Bouw en Sensus Wonen
In mei werd er stevig aan de weg getimmerd door bouwbedrijf Welling en dochteronderneming Sensus wonen. Zij maakten een doorstart. Eind april ging hoofdconcern Welling Bouw Didam failliet, maar de Bredase bedrijven worden overgenomen door een andere partij. Reden voor het faillissement van het hoofdconcern is 'de crisis in de bouwsector', aldus curator Weersink van JPR Advocaten.

Kinderspeciaalzaak Kids Factory
Begin juni was daar het begin het einde voor Kids factory, dat normaal juist aan de basis van leven staat. Het ging sinds 2009 al minder met de zaak. Kids factory is nog open gebleven tot de opheffingsuitverkoop op 25 juni, die honderden mensen trok. Volgens curator Marjolein Oonk lag het aan de economisch crisis en aan het feit dat 'het een zaak uit het hogere segment is. Daar voelen ze de harde klappen, want mensen gaan noodgedwongen op zoek naar goedkopere producten.' Er was even sprake van een doorstart, maar deze is uiteindelijk niet doorgegaan.

In de eerste zes maanden van 2009 zijn er ongeveer 3900 bedrijven failliet gegaan in heel Nederland. Een recordjaar wat dat betreft. Dit aantal lag volgens de NOS wat lager in 2010 en 2011, maar komt nu wel heel dicht in de buurt. In Breda is ook te zien dat 2010 en 2011 wat minder erg waren, maar ‘scoort’ de stad nu het hoogste aantal faillissementen van de afgelopen vier jaar. Achtereenvolgens verklaarde de Bredase rechtbank 437 (2009), 383 (2010), 425 (2011), 472 (2012) bedrijven failliet te hebben verklaard.