Poster RPB als mikpunt
Poster RPB als mikpunt

‘Liever vechten wij het ondernemersfonds juridisch aan’

Economie

OPINIE - Graag geven wij toch een reactie op het artikel over het ondernemersfonds van vorige week. Wij zijn tegen uitbreiding van het aantal koopzondagen en tegen oprichting van het ondernemersfonds. Het Retail Platform Breda vertegenwoordigt naar onze mening prima de belangen van horeca en grootwinkelbedrijf, maar nauwelijks die van de Bredase zelfstandige winkeliers in de binnenstad van Breda.

Wij kunnen onze winkels op zondagen niet open houden met goedkope ongeschoolde krachten en scholieren. Bovendien zijn onze belangen veel meer gediend met een bepaalde rust in de stad. Er hoeft niet elk weekend een evenement gehouden te worden.

Het is de bedoeling dat wij verplicht gaan bijdragen aan dat ondernemersfonds middels een nieuw in te voeren reclamebelasting. Daarvoor schijnt het Retail Platform de steun van VVD-wethouder Cees Meeuwis te hebben. Voor ons is het nieuw dat de liberale VVD voor invoering van een nieuwe belasting voor ondernemers is in tijden van economische teruggang. Voorwaar een slecht plan.

Bovendien wil het ondernemersfonds met bij ons opgehaald geld de extra koopzondagen gaan promoten. Wij hopen dat de gemeenteraad van Breda daar nog eens heel goed naar gaat kijken en ook met de belangen van zelfstandige Bredase ondernemers rekening wil houden.

De heer Jos Koniuszek, voorzitter van het Retail Platform, verwijt ons stemmingmakerij. Naar onze mening gaat het hier echter om tegengestelde belangen en standpunten. Overigens hebben wij van het Retail Platform nog nooit een uitnodiging voor een gesprek gehad zoals bericht. Wel werden wij voor het eerst geconfronteerd met het ondernemersfonds in een vergadering van de winkeliersvereniging van de Veemarktstraat.

De vertegenwoordigers van onze straat waren al akkoord gegaan met het ondernemersfonds zonder eerst de winkeliers uit de Veemarktstraat te raadplegen. Het is voor ons slecht te verteren dat wij financieel moeten bijdragen aan een fonds waarbij wij geen enkel belang hebben.

Het schijnt zo te zijn dat er tijdens vijf avonden over het ondernemersfonds gestemd gaat worden. Waarom kan dat niet eenvoudiger met één stemformulier voor elke ondernemer en inlevering bij een aan te wijzen notaris.

Ad Goos (Vrije Boekhandel), mede namens: Sjoerd van Aalst (Van Aalst tapijten), Frank Brejaart (Brejaart Sport), Edwin Graafmans (drogisterij Lamers), John Schietecat (Schietecat tweewielers), Toine Fikken (Boekhandel ‘t Ezelsoor), Marcel Jas (Lijstenmakerij Jas), René van Haaren (Banketbakkerij van Haaren) Yvette Elbers (De Kookwinkel).