Afbeelding

Boogiedown ontzettend trots op 'dikke line-up'

Cultuur

CENTRUM - Het hiphop-festival Boogiedown viert op 25 augustus haar vijfjarig jubileum. Public Enemy werd gestrikt als absolute publiekstrekker, maar ook Nederlands talent als Fresku, Postmen en Kraantje Pappie treden op. ‘We willen alle aspecten van Hip Hop belichten.'

‘Als we dit weer ook tijdens het festival hebben, ben ik daar héél erg blij mee’, zegt Loek Jurres, een van de organisatoren tijdens een zonovergoten woensdagmiddag op de Grote Markt in Breda. 'We hadden dezelfde weersvoorspelling gedaan op onze website voor 25 augustus. Dat was blufpoker om publiek te trekken.’ Maar met een line-up bestaande uit onder meer Public Enemy, Big K.R.I.T., Fresku, Mr. Polska, Kraantje Pappie en Postmen lijkt goed weer slechts een kleine bijkomstigheid.

Hoe hebben jullie het voor elkaar gekregen deze line-up te realiseren?

"Daar moet je een beetje geluk mee hebben. Ons festival moet in de agenda passen van de acts, zoals bijvoorbeeld met Public Enemy het geval was. Zij toeren rond de tijd van ons festival door Europa. Ons festival paste dus prima in hun schema. Dat was ons geluk", zegt mede-organisator Tim Linssen.

Jurres haakt in: "Inmiddels krijgen we ook steeds meer ervaring met het binnenhengelen van grote namen in de hiphop-scene. Het is ook van belang dat een rapper een nieuw album uitbrengt, die hij vervolgens wil promoten. Dat gebeurde met Fresku, die we in de wandelgangen tegenkwamen. Hij vertelde graag op ons festival te willen optreden. Ondanks onze beperkte financiële middelen, zijn we ontzettend trots met deze artiesten."

Blij verrast met Public Enemy, de grondleggers van de 'zwarte hiphop'?

Jurres vertelt met een brede glimlach: "We hadden nooit durven dromen dat een grote naam als Public Enemy naar Breda zou komen. Ieder jaar hebben we een lange lijst van rappers die we graag op ons festival zien optreden. Ik zou veel rappers in Breda willen zien optreden, die niet haalbaar zijn. Dan denk ik aan een Dr. Dre of hologram van Tupac. Dat zou toch geweldig zijn! Maar toen bleek dat Public Enemy in Europa toerde, hoefden wij niet lang na te denken. Ze hebben hun komst bevestigd en zullen ruim een uur optreden. Daar kan ik niet op wachten!"

"We hadden nooit verwacht een grote naam als Public Enemy te strikken", vult Linssen aan. "Het heeft wat teweeg gebracht. Landelijke aandacht. Meer acts werden hierdoor makkelijker binnengehaald. Public Enemy is echt oldschool, voor de pure hiphop-liefhebbers. We wilden een heel gemêleerde line-up, daarom kozen we ook voor rappers als Fresku en Mr. Polska. Met die diversiteit aan rappers zijn we heel content."

Op het festival wordt meer georganiseerd dan louter rappers die hun muziek brengen. Zo organiseren jullie ook onder andere open mic, zijn er breakdancers te bewonderen en wordt er graffiti gespoten.

"We willen alle aspecten van hiphop belichten. Daar horen deze facetten ook bij", zegt Linssen. "Dat is de hiphopcultuur, die trouwens steeds meer verandert. Je ziet dat er de laatste jaren een breder publiek naar hiphopfestivals trekt. Wij bieden de kans aan mensen die eigenlijk niks van deze muziek moeten hebben. Maar als ze het eenmaal horen, krijgen ze toch meer waardering en staan ze open voor dit soort muziek. Dat is een insteek van dit festival."

Verwachten jullie, met veel bekende artiesten en Public Enemy als absolute hoofdact, een vol terrein op het Chasséveld?

Jurres: "Vorig jaar hadden we ruim 3500 bezoekers. Toen we nog op Kasteelplein zaten was dat nog minder. Nu zitten we rond de 4000 mensen en er zijn nog genoeg kaarten verkrijgbaar. Wanneer de teller tegen de 5000 aanloopt, is het uitverkocht."

Linssen: "Het doel is ook om met allerlei festivals, die we naast Boogiedown organiseren, hiphop toegankelijker te maken. Als een festival gratis is, zou er een heel ander publiek op afkomen. Op ons festival komen liefhebbers, die echt van hiphop houden."

Hoe gaat de voorbereiding tot nu toe, is er al sprake van spanning?

We zijn zeker gespannen, maar dat is nu nog gezonde spanning. Een paar dagen voor het festival begint de stress pas. Maar met de vijf jaar ervaring die we hebben, komt dat wel goed. Er is wel eens iemand flauw gevallen, maar we hebben gelukkig nog nooit met echte calamiteiten te maken gehad. Laten we dat zo houden.”