Afbeelding

De Potvis is bijna klaar

Cultuur

BREDA – Wie Breda binnenrijdt vanaf de elegante Claudius Prinsenlaan, wordt al tijden verwelkomd door het Turfschip, in de volksmond ook wel ‘Potvis’ genoemd. Naast een 42-meter hoog appartementen- en kantorencomplex, bestaat het Turfschip uit de markante MustSee-bioscoop. Woensdag gaven directeur en architect een rondleiding.

Door Bouke Tuit

De glazen bollende gevel en het plein waaraan het gebouw ligt, vormen als het ware een filmrolletje. “We hebben geprobeerd om exterieur en interieur op elkaar aan te laten sluiten”, aldus ontwerper Rob Ligtvoet. “Als de mensen hier met een glimlach langslopen, dan is mijn ontwerp geslaagd.”

Aan het interieur wordt nog altijd hard gewerkt, zij het dat het gaat om de laatste loodjes. De zeven verschillende zalen die plaats bieden aan 1400 bezoekers, zijn zo goed als af. De foyer is nog wat aan de kale kant. Er staat al wat meubilair, maar er mist her en der nog wat. Zo staan er nog geen barkrukken aan de ronde bar, die afhankelijk van de avond van kleur verandert: rood (Ladies Night), roze (Gay Night), verschillende kleuren (Kleuterbioscoop).

De grootste zaal (rood) bestaat uit maar liefst 386 zitplaatsen. Het gaat hier om vaste zetels, dus geen klapstoelen waarbij je elk moment gelanceerd zou kunnen worden. Iedere bezoeker kan daarnaast aanspraak maken op een eigen bekerhouder en zeer royale beenruimte. “Het is de bedoeling dat mensen elkaar kunnen passeren zonder dat de één voor de ander op hoeft te staan”, licht algemeen directeur Peter Serneels toe. Serneels zal het stokje overnemen van Vincent van Wegen die na jaren van trouwe dienst afzwaait als directeur.

Het scherm van de grootste zaal die de cinema bezit, meet maar liefst 19 (breed) bij 10 meter (hoog). Ter vergelijking, de meeste zalen van Metropolis Antwerpen hebben er één van 17 bij 10 of 20 bij 10. Samen met de zes andere schermen leent dit doek zich naast filmvoorstellingen uitstekend voor live-opera’s, sportwedstrijden en balletevenementen. Dat moet ook wel, want al deze evenementen maken deel uit van de uitgebreide programmering die MustSee wil gaan bieden.

Het Turfschip biedt naast de bios ook plaats aan kantoren, appartementen, horeca en een fitnesscentrum. Vanaf 22 november worden bioscoop en parkeergarage in gebruik genomen. Weliswaar zonder fontein op het dak. Want om de benaming ‘Potvis’ wat meer kracht bij te zetten, is zelfs daar nog aan gedacht.
De officiële opening is op 16 december en zal verricht worden door burgemeester Van der Velden.