Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken
Gemeenteraadsvergadering. foto Ilse Lukken

Breda zegt ‘ja’ tegen 10 miljoen voor Culturele Hoofdstad

Cultuur

BREDA – In navolging van de andere vier Brabantse steden Eindhoven, De Bosch, Tilburg en Helmond gaat de Bredase gemeenteraad akkoord met de gezamenlijke kandidaatstelling voor Culturele Hoofdstad 2018 en de daarmee gepaard gaande investering van 10 miljoen euro.

Dat werd bekend na de gemeenteraadsvergadering van donderdagavond, waarin de partijen een definitieve keuze maakten. Maandag tijdens de commissievergadering Maatschappij leek een akkoord al niet ver weg. Dat vermoeden werd dus bevestigd.

Alleen de SP beet stevig van zich af en verklaarde het hele project als onverantwoord. Naast stevige kritiek op wethouder Wilbert Willems, van wie de SP vindt dat hij schermt met een ongedekte cheque, uitten de socialisten hun onvrede over de forse investering in tijden van crisis.

“Ik begrijp nog steeds niet waar Breda die 10 miljoen vandaan haalt en wat het uiteindelijk oplevert”, zei fractievoorzitter Patrick van Lunteren. De SP-voorman is bang dat door allerlei ombuigingen van miljoenen euro’s, die bestemd zijn voor de culturele sector, een aantal instanties het in de toekomst niet zullen redden.

Ook Breda ’97 vreest de teloorgang van enkele culturele instellingen en trekt eveneens de opbrengst voor Breda in twijfel. Fractievoorzitter Bernie van den Berg stelde hardop de vraag of Eindhoven als kartrekker en titeldrager er niet met de buit vandoor zal gaan. Maar uiteindelijk ging de lokale partij eveneens overstag.

Het CDA die meende dat 10 miljoen euro eigenlijk te veel geld is, maakte geen vreemde wending en zo schaarden ook de christendemocraten zich achter het besluit van het college. Raadslid Peter Elbertse stelde wel voor een speciale organisatie op poten te zetten rond deelname aan Culturele Hoofdstad, waarmee zijn collega politici akkoord gingen.

De PvdA, een van de criticasters, liet eerder al blijken inhoudelijk mee te kunnen met het voorstel van het stadsbestuur. Maar de sociaaldemocraten waren niet geheel tevreden. Met name het gebrek aan draagvlak en de wijze van communiceren stond hen niet aan.

Op financieel gebied wilde raadslid Arend Hardorff meer zekerheid. Om die te waarborgen stelde de PvdA voor om een lid van het college naar voren te schuiven als kandidaat voor de Raad van Toezicht van de het stichtingsbestuur Culturele Hoofdstad, maar die motie haalde het niet.

Boelema stond wethouder Willems bij in het beargumenteren van de standpunten van het college. De beide bewindslieden kregen een voldoende, want uiteindelijk stemden alle partijen in. Behalve de grootste tegenstander, de SP. John Stubenitsky (Leefbaar Breda) vatte het kort samen. “Als we straks het middelpunt van Europa zijn, is de investering van 10 miljoen al weer lang vergeten.