Ondergaande zon stadionkwartier.
Ondergaande zon stadionkwartier. Wijnand Nijs

Lange juridische strijd om De Lunet en Stadionkwartier

Economie

ANALYSE – Wie staat in zijn recht en wie kan wat doen aan de onwenselijke situatie waarin de ontwikkeling van het nieuwe winkelcentrum en de toekomst van De Lunet in terecht zijn gekomen? Wie weet mag het zeggen, maar het lijkt er op dat er een lange juridische strijd in de maak is.

De eigenaren van De Lunet, de investeerder in het Stadionkwartier, het stadsbestuur, het Retail Platform en de gemeenteraad staan alle voor een aantal dilemma’s. Sinds het moment dat HEJA Projectontwikkeling omviel is er namelijk veel onduidelijkheid ontstaan over een aantal projecten. Al die ondoorzichtigheid komt samen in de ontwikkeling van het Stadionkwartier in combinatie met het huidige winkelcentrum De Lunet.

Interesting Vastgoed en de Van Deurzen Groep, de eigenaren van De Lunet, willen het winkelcentrum inmiddels behouden nu dat de nieuwbouwontwikkeling volgens het plan van HEJA op die locatie niet doorgaat. Behoud van De Lunet is tegen de afspraak in, maar logisch, gezien de huidige economische tijd. Buiten dat staan de eigenaren schijnbaar in hun gelijk doordat er sprake is van het zogenaamde ‘overgangsrecht’.

Hinke Fongers uit Baarle Nassau, de nieuwe investeerder in de eerste fase van ontwikkeling van het Stadionkwartier stelt dat zij, mochten de winkeliers niet willen verhuizen naar het nieuwe winkelcentrum, gewoon op zoek gaat naar vervangende detailhandel. Ook dat is logisch, want leegstand is dodelijk voor de ontwikkeling aan de Stadionstraat. Het is verder onduidelijk in hoeverre de investeerder daar de vrijheid in heeft.

Intussen eist het Retail Platform opheldering van de gemeenteraad , omdat zij wijst op de gemaakte afspraak over uitbreiding van het aantal vierkante meters detailhandel aan het Stadionkwartier. De raad stelde als keiharde voorwaarde dat er geen toename mag plaatsvinden en dat alleen sprake mag zijn van verplaatsing van winkeliers binnen Breda.

Dan zijn er nog de diverse winkeliers. Die van het winkelcentrum De Lunet zijn spekkoper nu dat hun onderhandelingspositie sterk is verbeterd. Zij die niet per se zitten te wachten op een verhuis kunnen intussen wel pogen hun huurprijs te verlagen. De ondernemers in de Haagse Beemden, die vooraf met name de komst van een Jumbo XL vreesden, zullen nu helemaal ongelukkig zijn met twee concurrerende winkelcentra in hun nabijheid.

Aangezien er in de periode vanaf het faillissement van HEJA en nu zoveel is gewijzigd en allerlei nieuwe partijen een rol spelen kan het stadsbestuur waarschijnlijk weinig anders uitrichten dan overleg te voeren. Al met al is het verworden tot een gecompliceerde situatie, waarin vele partijen hun eigen belang zullen verdedigen. Ze zullen zich verschansen in een loopgraaf, waaruit alleen een juridische pad uitweg kan verschaffen.