De bushalte bij de Karnemelkstraat. foto Perry Roovers
De bushalte bij de Karnemelkstraat. foto Perry Roovers

Veiligheid bussen Veolia flink verbeterd

Algemeen

BREDA – De veiligheid in bussen is flink verbeterd. Dat blijkt uit de resultaten van het pilotproject ‘Verbeterd Toezicht’ dat loopt tot november. Directeur Ben Dwars, van vervoersbedrijf Veolia, hoopt op verlenging. “Maar het blijft akelig stil nu ze de beurs moeten trekken.”

De pilot, waaraan verschillende vervoersbedrijven deelnemen, liep in eerste instantie tot september. Omdat het Rijk de beslissing over een vervolg van het project over de verkiezingen wilde trekken, kreeg ‘verbeterd Toezicht’ twee maanden respijt.

“De chauffeurs en reizigers zijn tevreden over de resultaten. Het is een succes en de reacties waren laaiend enthousiast. Nu hebben wij als vervoersbedrijven en de provincie twee maanden om er uit te komen. Het staat op de agenda en nu maar hopen dat het serieus wordt opgepikt”, zegt Dwars.

De uiteindelijke beslissing ligt uiteindelijk bij het ministerie en de provincies. Ook in Brabant zijn ze enthousiast over de resultaten, stelt de directeur van Veolia. Maar dat betekent nog niet dat de pilot een vervolg krijgt.

Zo’n twee jaar geleden liep het wat overlast betreft in het openbaar vervoer de spuigaten uit in Breda. Met name jongeren die na ‘het happy hour’ in de stad met de bus naar huis gingen veroorzaakten voor nogal wat problemen. De situatie stond niet op zichzelf. Ook elders in het land kwam de veiligheid van chauffeurs en reizigers in het gedrang.

Een van de maatregelen was het inzetten van toezichthouder die zowel in de bus aanwezig zijn als in volgauto’s achter de bussen aanrijden.

“De kracht zit hem de flexibiliteit van de teams. Die zijn landelijk inzetbaar. Vergelijk het met de ME van de politie. Die worden ingezet waar er behoefte aan is. Daarnaast moet het basisniveau van veiligheid, de preventieve werking, goed blijven. Dat willen we verder uitrollen”, aldus Dwars.