beeld Erik Eggens
beeld Erik Eggens

Wietpas Breda veroorzaakt meer overlast bewoners

Nieuws

BREDA – Door de aanscherping van het drugsbeleid in Brabant is in Breda het aantal meldingen van straathandel in softdrugs gestegen. Het drugstoerisme nam wel af. Dat blijkt uit resultaten van een onderzoek dat dinsdag werd gepubliceerd.

Enigszins verwacht nam de overlast rondom coffeeshops toe. In 2011 gaf 61% van omwonenden van coffeeshops aan helemaal géén overlast te ervaren. Nu is dat gedaald tot 48%. Volgens omwonenden is de toegenomen straathandel de voornaamste oorzaak van de overlast. Waar kort na 1 mei 2012 de illegale straathandel vooral plaats vond rondom coffeeshops lijkt dit nu meer verspreid over de stad plaats te vinden.

Het aantal bezoekers daalde met ruim 30%. Dit komt omdat ook het aantal Nederlandse klanten is afgenomen met 40%. Eind augustus telden de zeven Bredase coffeeshops (één shop was gesloten) gezamenlijk 8375 geregistreerde leden, evenveel als eerder gemeten in juli.

Op 1 januari 2013 mogen de coffeeshops gezamenlijk 16.000 leden hebben. Veel lokale klanten van de coffeeshops blijken de coffeeshops te mijden vanwege de registratieplicht.

Een volgende meting vindt plaats in september. Klik hier voor een overzicht van wijken met meer of minder overlast door de komst van de wietpas.