De fietstocht ter ere van 100 jaar nAC voerde langs vele voor nAC belangrijke lokaties. foto Erik Eggens
De fietstocht ter ere van 100 jaar nAC voerde langs vele voor nAC belangrijke lokaties. foto Erik Eggens

‘Dit is het, hier is NAC begonnen’

NAC

CENTRUM –De fietstocht die de stichting 100 jaar NAC organiseerde kon rekenen op een grote belangstelling. Honderden fans fietsten woensdag 19 september, de dag dat de Parel 100 jaar bestaat, langs memorabele plaatsen in de bewogen historie van de club.

“Hier is het, dit is waar NAC is begonnen”, zeggen de deelnemers aan de NAC-fietstocht tegen elkaar als ze de trap van de café theater Boulevard oplopen. Soms fluisterend, alsof ze respect tonen naar het allereerste bestuur van de club.

Speciaal voor de fietstocht is de tegel bij de voordeur opgepoets. De tegel markeert het begin van de voetbalclub, rond 22.00 uur woensdagavond exact 100 jaar geleden. Op de tafel in de zaal van de Boulevard prijken glazen bier, glaasjes jenever en kopieën van notulen van de eerste vergadering van de Noad Advendo Combinatie.

“Die combinatie begon die avond al met een schuld van 25 gulden”, zegt Marcel van Es, die onder anderen het woord doet bij de fietstocht. “Dat is in de jaren altijd de rode draad door de geschiedenis van NAC gebleven. Nu kampen we met een schuld van elf miljoen euro, dus zoveel is er in die tijd niet veranderd”, grapt hij.

Deelnemers zijn onder de indruk van hoe de fietstocht is opgezet. De tocht begon en eindigt bij het Rat Verleghstadion. Om 22.00 uur vindt op P5 een grote vuurwerkshow plaats.

Foto's