http://www.bredavandaag.nl/nieuws/47027/2011-04-06/kosten-opknappen-kazerne-tussen-15-en-3-miljoen-eurofoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/47027/2011-04-06/kosten-opknappen-kazerne-tussen-15-en-3-miljoen-eurofoto Erik Eggens

Begroting: ‘Financiën oké en grijze platen op kazerne’

Politiek

BREDA – Echt vuurwerk leverde het gemeenteraadsdebat over de begroting 2013 niet op. Misschien het enige opzienbarende: “Beplak de brandweerkazerne maar met grijze platen. Vind ik ook best.”

De financiële koers van het stadsbestuur is naar tevredenheid van de meeste partijen. Wethouder Saskia Boelema had dan ook een prima avond. Zij kreeg behoorlijk wat lof voor het 148 pagina’s tellende boekwerk. De boodschap was helder. De crisis is nog in volle gang en het behoudende karakter van de begroting viel bij de fracties dan ook in goede aarde. Alleen de SP had een hard hoofd in de term ‘solide’.

De moties over meer bevoegdheden voor Bijzonder Opsporingsambtenaren (BOA’s), stadslandbouw op braakliggende terreinen, de subsidie op het Museum Of The Image (MOTI), beter inzicht rond de bijzondere bijstand en een digitale begroting in de toekomst waren al werk in uitvoering. Enkele werden desondanks aangenomen en andere bleken overbodig.

De brandweerkazerne leverde zowat het enige vuurwerk op. Het gebouw dat ernstige gebreken vertoont, is al jaren onderwerp van discussie. Nu dat het er op lijkt dat de gemeente voor de kosten opdraait, zo’n 2,4 miljoen euro, protesteerden een aantal partijen.

De uitleg van Burgemeester Peter van der Velden kwam er in het kort op neer dat door allerlei afspraken uit het verleden het juridisch geen haalbare kaart is de architect en de aannemer voor de kosten op te laten draaien. Niets nieuws onder de zon. Wel benadrukte hij dat het zeer zeker de bedoeling is de kosten laag te houden.

“Maar het is zeker dat het fysiek hersteld moet worden”, verwees de burgemeester naar de onveilige situatie. “We kunnen het simpel houden. Plak er grijze platen tegenaan. Dat vind ik ook best.”

Andere zaken zoals het doorzetten van het Nachtnet tussen de grote Brabantse steden, het realiseren van een startersstimuleringsregeling en het in het leven roepen van een innovatieve re-integratieproeftuin waren de successen die werden behaald.

De sfeer was goed, ondanks bittere tijden. Zelfs de PvdA zag het helemaal zitten en merkte zelfs op dat de samenwerking in de raad erg goed verloopt. Oh ja, de fietsers, die moeten straks vanaf 1 januari 0,50 cent betalen.