Afbeelding

Breda gaat door met startersleningen woningzoekenden

Politiek

BREDA – Goed nieuws voor de Bredanaars die als starter op zoek zijn naar een nieuwe woning. De gemeenteraad besloot donderdag op aandringen van de PvdA om door te gaan met het bieden van startersleningen.

PvdA-raadslid Sanne Bijlsma hoopt dat met de herstart van de startersregeling jonge kansrijke inwoners aan de stad te binden. “De gemeente spreekt ieder jaar de ambitie uit om vervolgens niets te ondernemen. De doorstroming gaat namelijk niet vanzelf.”

Het stadsbestuur moet nu met een begrotingswijziging komen om zo de inmiddels lege pot weer aan te vullen. Naast financiële steun kreeg de wethouder eveneens de opdracht om naar andere stimuleringsinstrumenten op zoek te gaan.

Dat kan door bijvoorbeeld meer goedkope woningen te bouwen, bevestigt Bijlsma. Ze stelt dat het nog niet duidelijk is hoeveel geld uiteindelijk voor de startersleningen wordt uitgetrokken en wanneer. Dat heeft volgens haar alles te maken met de ontwikkelingen op landelijk niveau.

Het voorstel werd gisteren door de raad breed gedragen en ook wethouder Bob Bergkamp was uitermate positief. “Als ik als wethouder een motie mocht indienen had ik het precies zo gedaan”, was zijn kort maar krachtige antwoord.

In 2009 begon de gemeente in samenwerking met de woningcorporaties, die vanaf die periode nog steeds geld ter beschikking stellen, aan de regeling. Per 1 mei 2010 eindigde dat voor de Breda. De pot met geld was op en tot op heden werd die niet meer aangevuld.

Toentertijd stortte Breda samen met de corporaties 1,5 miljoen euro in het VROM Startersfonds. Uit het fonds werd dat bedrag verdubbeld naar 3 miljoen euro. Uiteindelijk werden er 90 startersleningen verstrekt.

De lening was wel een aantal voorwaarden verbonden. Zo was er onder andere de eis dat de koper maximaal 35 jaar oud mocht zijn, en was er een minimale (163-duizend euro) en een maximale grens (265-duizend euro) aan de prijs van de koopwoning. Het is niet bekend of deze voorwaarden hetzelfde blijven.