Het Brouwhuis zoals het er na renovatie uit moet komen zien. beeld TTRR
Het Brouwhuis zoals het er na renovatie uit moet komen zien. beeld TTRR

Grandcafé in Brouwhuis op Driehoefijzers

Economie

BREDA - Het plan voor het Brouwhuis op het Drie Hoefijzers-terrein in Breda krijgt verder vorm. Er komt onder meer een grandcafé annex restaurant in de leegstaande brouwerij. In oktober werd al duidelijk dat eigenaar TTRR de plannen uit 2011 ging doorzetten.

In het monumentale gebouw komt een grandcafé annex restaurant, kinderdagverblijf en fietsenstalling. Ook woningen maken onderdeel uit van het plan.

TTRR kocht het gebouw van AM en heeft het plan inmiddels gepresenteerd aan de Gemeente Breda en aan omwonenden. TTRR blijft eigenaar van het Brouwhuis en wil de kantoorruimten, woningen en overige functies verhuren. Het bedrijf wil op korte termijn beginnen met de restauratie van het monumentale gebouw. TTRR is tevens eigenaar van de Pastorie en de Lentehof op het Drie Hoefijzers-terrein.

Voor de transformatie heeft TTRR het Bredase architectenbureau Haverman Van den Meiracker Vermeulen (HMV) ingeschakeld. Het oorspronkelijke karakter van de monumentale ruimten blijft behouden en historisch waardevolle elementen in het gebouw blijven intact of worden gerestaureerd danwel opnieuw zichtbaar gemaakt, zo stelt het bedrijf. Dat ziet ook een rol voor de gemeente en provincie. Daarover is het nog in gesprek met beide overheden.

Het Brouwhuis is cultuurhistorisch een uiterst waardevol onderdeel van de gebiedsontwikkeling Drie Hoefijzers. Samen met het oude hoofdkantoor en de oude fabrieksschoorsteen behoort het Brouwhuis tot het industriële erfgoed van de vermaarde Bredase brouwerij, die in 1887 door F. Smits van Waesberghe aan de Ceresstraat werd gevestigd.

AM kocht het terrein in 2004 toen Inbev besloot de brouwerij te sluiten.