Afbeelding

PvdA: Rijk moet meebetalen aan nachtnet

Algemeen

BREDA – De PvdA wil dat het rijk na 2014 gaat meebetalen aan het nachtnet in Brabant. In de ogen van de gezamenlijke PvdA-fracties van Breda en de andere B5-steden wordt daarmee de ongelijkheid tussen Brabant en de randstad opgeheven.

De wens tot financiering vanuit het rijk volgt op de toezegging van de provincie om samen met de Brabantse gemeenten het voortbestaan van het nachtnet van de NS voor 2013, 2014 en 2015te garanderen. Dinsdag werd de knoop doorgehakt over het laten doorrijden van de treinen na 2.00 uur ‘s nachts.

De late beslissing van de gedeputeerde heeft op de korte termijn wel nadelige gevolgen. Met ingang van de nieuwe dienstregeling op 9 december rijden er in ieder geval tot medio juni 2013 na 2.00 uur geen treinen in Brabant. De NS heeft tijd nodig om het nachtnet weer in de dienstregeling op te nemen en het benodigde materieel en personeel te organiseren.

Om te zorgen dat dit scenario zich in 2015 niet herhaalt, gaan de sociaal democraten zich de komende periode inzetten voor deze financiering. “De PvdA is van mening dat Brabant recht heeft op gelijkwaardige positie met de randstad.” Statenlid Stijn Smeulders: "We willen dat het Brabantse nachtnet deel gaat uitmaken van de hoofdrailconcessie, net als dat in de randstad."

De Randstad beschikt al jaren over een nachtnet dat door het Rijk wordt georganiseerd en betaald, stellen de raadsleden. “Brabant is een van de grootste en economisch sterkste provincies van Nederland en Brainport is zelfs essentieel voor Nederland op het gebied van innovatie.”

Met Eindhoven, Tilburg en Breda heeft Brabant de 5e, 6e en 9e stad van Nederland binnen de grenzen. “Vanwege deze redenen dient het Rijk er met ingang van 2015 voor te zorgen dat het Brabantse nachtnet duurzaam wordt verankerd in het landelijke railnet. Dit verdient Brabant en dit verdient de Brabander.”

Volgens de PvdA’ers is de nachttrein van groot belang voor de bereikbaarheid van Brabant vanuit de Randstad en vice versa. “Brabanders kunnen in het weekend de trein nemen om evenementen in Amsterdam of Den Haag te bezoeken of om naar Schiphol te reizen.”