De Vliet, waar het pension voor dakloze verslaafden wordt gevestigd. foto Erik Eggens
De Vliet, waar het pension voor dakloze verslaafden wordt gevestigd. foto Erik Eggens

Interpretatieverschil over bestemmingsplan De Vliet

Algemeen

BREDA – Hoe interpreteer je het bestemmingsplan van De Vliet, waar als het aan de gemeente Breda ligt nog deze maand begonnen wordt met de opvang van alcohol- en drugsverslaafden. Die vraag stond centraal tijdens een kort geding tegen de opvang.

Advocaat Van ’t Zelfde was daar namens eisers hockeyclub Zwart-Wit en Tussen Mark en Mastbos woensdagmiddag duidelijk in.

Het bestemmingsplan dat geldt voor De Vliet aan de Galderseweg laat geen opvang van alcohol- en drugsverslaafden toe. "De aanduidingen drugsopvang en zorginstelling komen niet voor in dat plan”, stelde Van ’t Zelfde.

“Daarom staat het dit ook niet toe. De grond is bestemd voor wonen, niet voor zorg", aldus de advocaat. "Penitentiaire jeugdinstelling Den Hey-Acker was wel aangeduid in het vorige bestemmingsplan, nu ook niet meer. Het lijkt me duidelijk dat de planmakers deze instelling én De Vliet wegbestemd hebben."

De advocate van SMO sprak dat tegen. "De reden dat het niet is aangeduid als zodanig is dat onder de noemer 'maatschappelijk' veel verschillende dingen vallen. De grond daar is bedoeld voor breed maatschappelijk gebruik. De Vliet valt daaronder, als een combinatie van onzelfstandig wonen en een plek om te resocialiseren", aldus de raadsvrouw van SMO.

SMO Breda heeft volgend haar advocaat zwaarwegende belangen bij het afwijzen van de eis. "Er is structuur, toezicht, zorg en begeleiding, 24 uur per dag. Binnen dat kader resocialiseren de verslaafden. Als ze zonder begeleiding op straat komen te staan lukt dat ze niet."

De twee eisers stellen dat ze de komst van een verslaafdenopvang de prijs van huizen in de wijk zal laten dalen. "Verder hoort het bestuur van de hockeyclub dat ouders hun kinderen niet meer alleen langs de weg durven laten fietsen." Ook spraken zij de vrees uit dat drugsdealers naar De Vliet zullen komen, om daar te handelen met verslaafden.

SMO spreekt dit tegen. "Er worden huisregels opgesteld en er is goed toezicht. Goed gedrag is een vereiste, zowel om binnen te komen als te mogen blijven. Verder heeft SMO ook een straatteam om overlast tegen te gaan en drugs wordt verhandeld bij 't IJ", aldus de gedaagden.

De verslaafden die in De Vliet gaan wonen zijn gemotiveerd om te resocialiseren, zo stelt SMO. "Anders ga je daar niet zitten en word je er niet toegelaten."

De rechter doet uiterlijk 19 december uitspraak.