Afbeelding

Steun geeft Laurentius half jaar tijd

Economie

BREDA – De borg van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) stelt Laurentius in staat een lening van 50 miljoen te verkrijgen. Daarmee kan de corporatie aan verplichtingen voldoen die eerder zijn aangegaan en de plannen om weer een meer Bredase corporatie te worden verder uit te werken

Laurentius geeft aan dat het geld nodig is om bijvoorbeeld bouwprojecten af te ronden zoals het Stadionkwartier in Eindhoven. “Dat wordt binnenkort opgeleverd, en dan moet er worden afgerekend.”

De borgstelling is direct gekoppeld aan het plan dat Laurentius heeft voorgelegd voor de komende tien jaar. “Dat betekent ondermeer dat we meer naar een Bredase corporatie gaan. We waren wel wat erg afgedwaald, naar plaatsen als Terneuzen en Hulst, en misschien ook wel Oirschot. We hebben minder te besteden dan in het verleden en worden ook minder ambitieus.”

Laurentius voerde al gesprekken met corporaties die projecten kunnen overnemen. De nieuwe maatregelen van de regering als het gaat om de woningcorporaties maakt het niet makkelijker. “We hebben van twee partijen al gehoord dat ze niet verder gaan met de gesprekken omdat de toekomst te onzeker is.”

Nu dit plan is goedgekeurd, gaat Laurentius aan de gang om de eigen organisatie te bekijken. “Met de ondernemingsraad hebben we afgesproken dat we in het eerste kwartaal van komend jaar met een plan komen”, aldus de woordvoerder, die niet kan zeggen wat voor consequenties dat heeft. “Dat ligt zeer genuanceerd. We hebben al een aantal tijdelijke contracten niet verlengd. Dat is al meteen zichtbaar.”