Een voorbeeld van een plaatje dat je kunt zien met de app UAR Breda.
Een voorbeeld van een plaatje dat je kunt zien met de app UAR Breda.

UAR Breda toont Breda dat er niet is

Cultuur

BREDA – UAR Breda toont het Breda dat er niet is. Dat is kort gezegd wat de nieuwe applicatie doet die woensdag door Gebouw F officieel gelanceerd wordt.

UAR staat voor Urban Augmented Reality, wat betekent dat de app zichtbaar maakt wat niet zichtbaar is. “Door middel van 3D-modellen kan je je een indruk vormen van gebouwen op de plek waar ze vroeger stonden, of van toekomstige gebouwen, of van nooit uitgevoerde ontwerpen”, zo laten de ontwerpers weten.

Maar UAR Breda is volgens Gebouw F ook een architectuurgids, met informatie over de enorme hoeveelheid hedendaagse en historische architectuur die Breda rijk is. Met de app kan met een smartphone informatie verkregen worden over de plek waar je staat, over de architect, over eventuele toekomst- en alternatieve plannen of juist over het verleden van een project.

Gebouw F gaat met behulp van UAR Breda ook speciaal uitgezette wandelingen organiseren waaraan spannende, amusante en informatieve tekst-, audio- en videofragmenten gekoppeld worden. UAR Breda zal in de toekomst ook door andere organisaties in Breda gebruikt worden voor het opzetten van interessante stadsroutes.

UAR Breda is te downloaden via de Appstore van Apple en Google Play.