NAC is eindelijk weer zichtbaar in de Beatrixstraat. foto Wijnand Nijs
NAC is eindelijk weer zichtbaar in de Beatrixstraat. foto Wijnand Nijs

NAC eindelijk weer zichtbaar in Beatrixstraat

NAC

BOEIMEER - Het heeft flink wat jaren geduurd, maar eindelijk is er een tastbare herinnering aan NAC in de Beatrixstraat. Een plaquette met de tekst ‘Zoveel jaren lang al is NAC de Parel van het Zuiden’. Onthuld op 19-12, als verwijzing naar het 'geboortejaar' van NAC.

Het boek Avondje NAC van de Bredase journalist Sjoerd Mossou was de directe aanleiding. “De burgemeester zei al, een honderdjarige past een cadeau”, aldus wethouder Arbouw. “Het boek van Sjoerd bracht ons op het idee.”

Mossou las ter plaatse een stuk uit zijn boek voor. En haalde herinneringen op aan de Beatrixstraat. “Iedere NAC-supporter van dertig plus die hier langsfietst, die kijkt altijd even of die lichtmast hier niet toevallig toch nog staat. Daar hoop je nog steeds op. Ik heb dat zelf. Je wordt altijd een beetje weemoedig van. het doet altijd een beetje pijn dat het er niet meer is.”

“Toen zei iedereen dat het hier niet meer kon met parkeren. Destijds was het idee om NAC weer gezond te maken door naar een nieuwe plek te gaan. Zoals jullie zien is dat niet helemaal gelukt, maar misschien dat dat nog lukt. Laten we het hopen.”

Bij de onthulling van de plaquette, die verricht werd door NAC-directeur Stefaan Eskes, was het druk. Buurtbewoners en veel NACcers. Rini Heijmans, Dimitri Ensing, Addy Brouwers om er een paar te noemen.

Ook Wiet Kerkhoven, die namens de gemeente de bijeenkomst leidde toonde zijn NAC-hart. In een zwart shirt met gele baan introduceerde hij de sprekers. En sloot hij de bijeenkomst af. “De meeste van jullie zie ik vanavond wel”, zo verwees hij naar de wedstrijd NAC-Heracles.

En na de officiële onthulling boog de buurt zich over de steen. Allemaal even een foto maken, als bewijs. En als je goed snoof, kwam de herinnering aan vroeger weer terug. De pisbakken, het frietkot en het voorstellen van de spelers, te horen door de hele buurt.