foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

ROC West-Brabant: Peeters handelde solitair

Algemeen

BREDA/ETTEN-LEUR - De voormalig voorzitter van ROC West-Brabant Peeters handelde solitair en informeerde de Raad van Toezicht onvoldoende. Dat concludeert de onderwijsinstelling na een forensisch onderzoek door externe deskundigen van PWC.

Bovendien constateerde de onderzoekers waardestijging van onroerend goed kort na verkoop ervan door het ROC. Aanleiding voor het onderzoek was de aanhouding eind mei van voormalig voorzitter Peeters in de fraudekwestie rond woningcorporatie Laurentius.

Peeters heeft volgens de onderzoekers verzuimd nevenactiviteiten te melden binnen een eigen vastgoedbedrijf sinds 2002. Daarbij gaat het om Wildhage BV. Ook hebben de onderzoekers vastgesteld dat hij in zijn rol als bestuurder van het ROC zaken heeft gedaan met partijen die tevens relaties waren van zijn vastgoedbedrijf.

Het onderzoek van PWC richtte zich op vastgoedtransacties tijdens de bestuursperiode van de heer Peeters tot 2005. In zijn bestuursperiode bij ROC West-Brabant van 1998 tot november 2005 beheerde de Peeters de vastgoedportefeuille.

“Het forensisch accountantsonderzoek roept de vraag op of de heer Peeters in het belang van ROC West-Brabant heeft gehandeld bij enkele van vóór 2005 daterende vastgoedtransacties”, stelt de instelling. Het gaat om de periode vóór de fusie tussen ROC West-Brabant 'oud' en het Baronie College. Bij de aankoop van het Trivium zijn geen onregelmatigheden geconstateerd, stelt het ROC.

In oktober deed de Raad van Bestuur al aangifte gedaan tegen Peeters naar aanleiding van een melding van de IOD (Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport) dat het ROC West-Brabant voor € 500.000 benadeeld zou zijn bij de afwikkeling van vastgoedafspraken met de gemeente Tholen. Deze zaak is nog in behandeling bij het OM.

Bij deze transacties na 2005, die dus alle dateren van na de fusie en die plaatsvonden onder de verantwoordelijkheid van de nieuwe besturen, zijn geen bijzonderheden aangetroffen.

Het volledige rapport is door ROC West-Brabant overgedragen aan het OM. “Gezien het lopende onderzoek van het OM en de daarmee gemoeide belangen zal het ROC West-Brabant zich onthouden van het verstrekken van nadere informatie over het onderzoeksrapport. Ook zullen wij gelet op de nodige zorgvuldigheid niet vooruitlopen op de eventuele conclusies en consequenties.”