http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/50718/2011-05-28/coffeeshop-breda-wordt-kleinschalige-besloten-clubbeeld brabant10
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/50718/2011-05-28/coffeeshop-breda-wordt-kleinschalige-besloten-clubbeeld brabant10

College: drugsoverlast, -handel en -toerisme afgenomen

Algemeen coffeeshopbeleid

BREDA - Uit onderzoek blijkt dat het drugstoerisme en de ervaren overlast rondom coffeeshops is afgenomen. Het aantal bezoekers van coffeeshops is wél toegenomen, maar het blijft lager dan voor de invoering van de wietpas.

Dat blijkt uit een onderzoek van het College van burgemeester en wethouders dat in september 2012 gehouden is. Het blijkt dat het aantal buitenlandse drugstoeristen laag blijft. "Het gedoogbeleid heeft wat dat betreft effect gehad."

Na een eerder onderzoek bleek dat na invoering van de wietpas tweederde van de klanten weg bleef. Het aantal bezoekers is nu gestegen met zeventien procent ten opzichte van het eerdere onderzoek.

In mei 2012 hadden alle Bredase coffeeshops samen 5200 clubleden, sinds oktober zijn dit er 9950. De ervaren overlast voor omwonenden van coffeeshops is afgenomen. Waar eerst 52 procent overlast ervoer, is dat nu 38 procent.

Het aantal incidenten met illegale drugshandel is sinds de eerste meting meer dan gehalveerd. Het blijft wél nog steeds hoger dan voor de invoering van de wietpas. De meldingen blijven vooral komen vanuit het centrum van Breda.

In februari 2013 zal er nog een onderzoek worden gedaan. De uitkomsten hiervan worden in maart gepubliceerd.