Verschillende huurwoningen in de Heuvel kampen met ernstige vochtproblemen. foto Pepijn Nagtzaam
Verschillende huurwoningen in de Heuvel kampen met ernstige vochtproblemen. foto Pepijn Nagtzaam

SP en PvdA vragen aandacht voor gedrag corporaties

Politiek

BREDA - In hoeverre heeft het college in beeld hoe het gesteld is met bepaalde woningen in Breda? Dat vroeg SP’er Patrick van Lunteren zich af in de raadsvergadering. “Het is schrijnend om te horen hoe de situatie in de Heuvel is”, aldus de socialist, verwijzend naar de 'schimmelwoningen'.

Samen met Sanne Bijlsma van de PvdA noemt hij de situatie in de Heuvel urgent. “Het is erg dat mensen in ongezonde huizen leven. Vindt de raad het niet eens tijd om de wethouder met de woningcorporatie te laten praten? Is er wel genoeg controle op de woningcorporaties?”

Wethouder Bergkamp geeft aan dat de situatie bekend is bij het college. “Wij hebben hierover onze zorg uitgesproken richting de Minister en de Tweede Kamer. Binnen het bouwbesluit zijn er afspraken over slopen, uitstel van slopen en tijdig onderhoud. Als college zullen wij er op toezien dat die afspraken worden nageleefd. Mocht dat niet zo zijn, dan treden wij daar tegen op.”

Van Lunteren is blij met het feit dat de wethouder bekend is met de situatie, maar benadrukt wel dat hij het jammer vindt dat de wethouder pas in januari en februari gesprekken met de corporaties afrondt. “Dat betekent dat de bewoners eerst door de winter moeten komen. Wij vragen een proactieve houding tegenover dit soort zaken.”

Paul de Beer van D66 zegt blij te zijn dat de SP het onderwerp aankaart. “Het is tijd om te herbouwen in de Heuvel. Ik denk dat de wethouder goed afgaat op signalen uit de stad.”

PvdA’er Sanne Bijlsma zegt slechts ‘een halve toezegging’ te horen van de wethouder. “We willen de wethouder dan ook vragen om te blijven zoeken naar snelle, creatieve oplossingen.”