Afbeelding

Coffeeshop Pax: 2012 was een vreemd jaar

Algemeen

BREDA - Voor liefhebbers van geestverruimende middelen was 2012 een bewogen jaar. De wietpas kwam er en was ook opeens weer weg. Kees Siegenthaler, eigenaar van coffeshopboot Pax aan de Nijverheidssingel, vertelt over de afgelopen maanden.

"Die wietpas was een grote ellende", stelt Siegenthaler. "We moesten gaan discrimineren. Dat vonden we eigenlijk het ergste. Veel ouderen die net over de grens wonen en hier al twintig jaar komen moesten we teleurstellen. Buiten het feit dat we ze niets konden verkopen, misten we die mensen ook gewoon."

De schrik zat erin
Erg veel klanten werden afgeschrikt door de wietpas en de daarbijbehorende registratieplicht, vertelt de coffeeshophouder. "Jongeren kwamen ook niet meer. Die waren ofwel bang voor de registratie of bang voor mensen die op de hoek vroegen of ze voor hen ook wiet mee wilden nemen."

Een klant van de shop beaamt dit. "Ik kon in de tijd van de wietpas niet van of naar de coffeeshop zonder dat iemand vroeg of ik extra kon meenemen. Je werd continu aangesproken op straat."

Dat de pas weg is, is een verbetering volgens Siegenthaler. "Het is nu weer gezellig druk hier. Veel vaste klanten, van wie we sommigen al jaren kennen, zijn weer terug. Ik denk dat de politie ook wel blij is hiermee."

Overval
Vlak voor de 'ellendige wietpas' werd afgeschaft kreeg Siegenthaler nog een schrik te verwerken. Op 31 oktober werd de boot overvallen door twee mannen wapens. "Ik zat zelf net in een overleg, een paar boten verder. Toen ik werd gebeld dat de zaak was overvallen door twee mannen met een vuurwapen en een mes ben ik meteen gekomen, maar de vogels waren al gevlogen."

Een medewerkster die toen werkte, zegt enorm geschrokken te zijn: "Dat was een hele leuke dag, tot die mannen binnenkwamen. Eerst dachten we nog dat het een grapje was, maar toen we op de grond moesten gaan liggen bleek al snel dat dat niet zo was."

Wietcrisis
Door de wietpas kwamen er steeds minder klanten, dus ook minder inkomsten. Siegenthaler is blij dat hij geen medewerkers heeft moeten ontslaan. "Toen dat ding er kwam heb ik meteen gezegd dat ik het personeel zo lang mogelijk wil vasthouden. De helft werkt hier al zeker tien jaar. Gelukkig hoef ik me daar nu geen zorgen om te maken."

Hij kijkt dan ook positief naar de toekomst. "Het loopt weer gewoon goed. 2013 wordt hopelijk gewoon weer een goed jaar."