foto Guido van der Kroef
foto Guido van der Kroef

Oktober 2012: Facebookactie en brug op Grote Markt

Algemeen

Overvallen, vertraging voor het project Achter de Lange Stallen en Karelse die bedankt wordt. Oktober kent zijn hoogte- en dieptepunten.

De maand begint mooi. De Singelloop heeft meer deelnemers dan ooit en wentelt zich bovendien in een heerlijk zonnetje. De organisatie heeft ook het probleem van de afgesloten Veemarktstraat aan de kant van de Grote Markt opgelost. Met hulp van de genie verrijst er een brug op de Grote Markt. Bovendien mogen toeschouwers niet meer de Veemarktstraat in. Daardoor is het wel gezellig druk aan de kant van de St. Annastraat.

De kwakkelende economie veroorzaakt leed, maar zorgt ook voor inventieve acties. Eigenaar Pol van der Zwalm van restaurant Pixels combineert dat. Het water staat hem tot aan de lippen, reden om een Facebookactie te beginnen waarmee hij vraagt te doneren voor zijn restaurant. Het levert hem veel publiciteit op, en veel bijval.

Voor de medewerkers van Drukkerij Broese en Peereboom is het geen fijne maand. Hun bedrijf gaat voor de tweede keer in een jaar tijd failliet. Nu rest een doorstart buiten Breda, waarbij slechts werk is voor een paar medewerkers.

Holland Casino zit eveneens in de hoek waar de klappen vallen. Eerder al liet het staatsbedrijf weten het concept te veranderen om meer publiek te trekken, nu kondigt het nieuwe maatregelen aan. Later in de maand wordt duidelijk dat het regeerakkoord aanstuurt op verkoop van de keten.

Terwijl de consument de hand op de knip houdt, heeft oktober genoeg in petto voor de middenstand. Winkelcentrum Hoge Vucht wordt groter. 7500 vierkante meter aan commerciƫle ruimte moet erbij komen. Een paar dagen later laat wethouder Meeuwis een luchtballonnetje op. Volgens hem moeten de aanloopstraten naar het centrum meer een woonfunctie krijgen. Het levert een levendige discussie op. Het project Achter de Lange Stallen, waar een nieuw winkelgebied moet komen, loopt door uitgebreid archeologisch onderzoek vertraging op. Zeker vier maanden.

NAC is het seizoen kwakkelend begonnen. De Bredase eredivisietrots tobt in de eredivisie. Het vertrouwen van de spelers in coach Karelse is kennelijk zo laag, dat de directie zich genoodzaakt ziet de oud-keeper te ontslaan .

In Princenhage staan veel jongeren stil bij de dood van Bo. Een indrukwekkende stille tocht door de wijk geeft uiting aan het verdriet van klasgenoten en familie.

Ludiek nieuws: De versleten Bredase vlaggen bij Frituur Christ zijn Marlice Dreessen van de VVV een doorn in het oog. Daarom schenkt ze twee nieuwe, zodat Breda weer fier wappert aan de Keizerstraat.

En treinreizigers zien deze maand dat het dak eraf gaat bij hun station.