foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Logistiek regio Breda snijdt in personeel

Economie

BREDA - Ondernemers in transport en vervoer hebben de grootste moeite het hoofd boven water te houden. Dit blijkt uit de Logistieke Monitor Zuidwest-Nederland van de Kamer van Koophandel.

Bij veel ondernemers staan de inkomsten sterk onder druk, terwijl kostenposten als brandstof en personeel verder stijgen. De sector reageert daarop door in de kosten te snijden. Met name het personeel lijkt hier de dupe van te worden. Ook in 2013 verwachten ondernemers een daling van het aantal banen.

Het grootste probleem in de logistiek is momenteel de lage of zelfs negatieve marges. Door de grote concurrentie en de stijgende kosten staan deze sterk onder druk. De afgelopen maanden heeft 40% van de logistieke bedrijven in Zuidwest-Nederland de winst zien dalen. In deze moeilijke marktomstandigheden zetten veel bedrijven in op kostenreductie: 40% noemt kostenreductie de belangrijkste verandering voor 2013. Daarmee is de sector koploper binnen het totale bedrijfsleven.

In 2012 daalde de totale werkgelegenheid bij logistieke bedrijven in Zuidwest-Nederland al met 2,1%. Ook in 2013 verwacht één op de vier bedrijven personeel te moeten afstoten.

De sombere werkgelegenheidsontwikkeling lijkt wat tegenstrijdig aan de relatief gunstige ontwikkeling van de omzet in het vierde kwartaal. Ongeveer één op de drie logistieke bedrijven in Zuidwest-Nederland verwacht een hogere omzet, zo’n 17% rekent op een krimp. In het derde kwartaal hadden de ‘krimpbedrijven’ nog de overhand.