Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs

Breda koploper met woonlasten in Brabant

Algemeen

BREDA - Breda is veruit de duurste stad in Noord-Brabant, als gekeken wordt naar woonlasten. Per huishouden wordt hier gemiddeld 716 euro per jaar betaald aan de gemeente, terwijl dat lager ligt in de andere drie grote Brabantse steden. Overigens ligt het bedrag dat de Bredanaar betaalt net boven het landelijk gemiddelde.

Dat blijkt uit een onderzoek van COELO (Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden), een onafhankelijk onderzoeksinstituut verbonden aan Rijksuniversiteit Groningen.

In Eindhoven, ‘s Hertogenbosch en Tilburg betaalt men respectievelijk 592, 597 en 545 euro. Tilburg is qua woonlasten dus een stuk goedkoper. Corine Hoeben van Rijksuniversiteit Groningen stelt dat dat veel verschillende oorzaken kan hebben. “Gemeente hebben heel veel vrijheid bij het bepalen van tarieven. Het kan door allerlei dingen komen.”

Hoeben legt uit dat het te maken kan hebben met een verschil in gemeentelijke voorzieningen die worden geleverd. “Daar valt bijna alles onder. Een gemeentelijk zwembad dat open of dicht is, kortere of langere openingstijden van een gemeentehuis en onderhoud aan groen in de stad. Alles wat door de gemeente gedaan wordt kan hierin meegenomen worden.”

Maar dat de Bredanaar gemiddeld meer geld afdraagt kan ook nog een andere verklaring hebben. “Als de gemeente hier van plan is flink te investeren in rioolonderhoud, dan zou het zo kunnen zijn dat ze daarvoor meer rekenen”, aldus Hoeben. Het is dus mogelijk dat de gemeente aan het sparen is. “Maar er zouden zo veel verschillende verklaringen kunnen zijn voor dat verschil dat het heel lastig is om te zeggen waar het ‘m in zit.”