Afbeelding

‘27 maart in Breda dank betuigen aan koningin’

Algemeen

BREDA - De mededeling dat koningin Beatrix op 30 april terugtreedt als koningin, zet haar bezoek van 27 maart aan de KMA in een bijzonder daglicht. Het is de laatste keer dat ze Breda aandoet. “Dat is een mooi moment om als Breda Nassaustad de erkentelijkheid te tonen”, stelt burgemeester Peter van der Velden van Breda.

Koningin Beatrix is dan in Breda om een speciale decoratie aan te brengen op een vaandel van de KMA, namelijk met de woorden Kosovo 1999. Bij deze bijeenkomst is ook minister van defensie Jeanine Hennis-Plasschaert aanwezig.

Voor Van der Velden is het het weerzien met een vrouw die hij geregeld heeft mogen ontvangen. Het beeld van een betrokken en geïnteresseerde vrouw blijft hem bij. “Zoals bij de herdenking van de watersnoodramp, aanstaand weekend. Tien jaar terug was ik daar als burgemeester van Bergen op Zoom namens de Brabantse burgemeesters bij aanwezig. De aandacht die ze heeft voor de mensen, dat is ongelooflijk.”

Maar ook bij de bezoeken aan Breda, toonde ze dat. “Ze is zeer gedegen voorbereid. Heel perfectionistisch, waarbij ze ook een verbinding weet te leggen met haar persoonlijke leven, zoals ze dat vanavond ook deed.”

“Het is een dame met een grote grandeur, met grote sociale en intellectuele vaardigheden. Zoals als ik haar heb mogen meemaken is ze zeer professioneel, ontzettend gedocumenteerd en bovendien sociaal geëngageerd. Bovendien zeer standvastig, dat is ook niet iedereen gegeven.”

Van der Velden heeft het volste vertrouwen in de toekomstige Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima. “Ook hem heb ik ervaren als zeer betrokken. Dat geldt ook voor haar. Zij hebben zich al jaren voorbereid. Hij zal op zijn eigen manier daar invulling aan geven, hij heeft immers een heel andere stijl, maar dat gaat zeker lukken.”

Het moment van de aankondiging deed ook Van der Velden wat. “Een historische avond.”