Kantoorpand dat mogelijk omgebouwd gaat worden naar studentenwoningen. foto Wijnand Nijs
Kantoorpand dat mogelijk omgebouwd gaat worden naar studentenwoningen. foto Wijnand Nijs

Oplevering studentenhuizen ‘stroperig’ in Breda

Algemeen studentenwoningen

BREDA - De drie Bredase woningcorporaties Laurentius, Singelveste AlleeWonen en WonenBreburg doen alle mogelijke moeite om voor eind 2014 de afgesproken 800 studentenwoningen op te leveren. De bal ligt vooral bij pandeigenaren blijkt, maar ook bij de gemeente.

De corporaties ervaren op dit moment verschillende problemen, vertelt Teun Giljamse van WonenBreburg. “De financiering van projecten en de waardering van kantoorcomplexen waarvan we de functie willen omzetten naar wonen is niet makkelijk.” Dat laatste zorgt voor oponthoud. “Kantooreigenaren zijn nog niet bereid af te schrijven en kantoorpanden blijken nauwelijks te taxeren. Wij hebben meegemaakt dat erkende taxateurs een kantoorpand waardeerden tussen acht ton en 2,4 miljoen. In het algemeen kun je zeggen dat dit geen gemakkelijke gesprekken zijn. Wij willen niet de buikpijn van een ander overnemen.”

Zorgen NHTV
Ook de Hogescholen hebben hun zorgen, stelt Thea van Sambeeck, hoofd huisvesting van NHTV. “Wij hebben het idee dat het stroperig gaat. Dat gaan we ook zeker aan de orde stellen tijdens het overleg dat we binnenkort hebben met de corporaties en de gemeente. Wij krijgen geregeld telefoontjes van projectontwikkelaars met plannen voor studentenwoningen. Die sturen we dan altijd door.”

Toch schieten de studentenhuizen niet uit de grond. “Zaak om te kijken hoe het proces van initiatieven loopt en wat daar aan gedaan kan worden”, stelt Van Sambeeck. “Dat doen wij ook als er interne processen vastlopen.”

Opgave
Giljamse denkt dat WonenBreburg haar doelstelling van 500 studentenwoningen desondanks wel gaat halen, al is daar dus wel medewerking van pandeigenaren voor nodig. “We hebben een flinke stap gemaakt met 250 woningen aan de Nieuwe Inslag en de Keizerstraat. Dit zijn echter tijdelijke woningen. De opgave voor ons is deze tijdelijke huisvesting om te zetten in permanente. Zoals ik het nu zie, is dat de realiseren.”

Of Laurentius de gestelde doelen haalt, wil de corporatie nu niet zeggen. Laurentius wacht het bestuurlijk overleg met de gemeente en de collega-corporaties af. “Daar komt dat aan de orde”, aldus een woordvoerder. De corporatie is betrokken bij plannen voor een complex aan de Beverweg. Daar lijkt de hoge grondprijs echter de uitvoering van de plannen in de weg te staan.

Easy Street
Singelveste Alleewonen sloeg vorig jaar een flinke slag met de oplevering van Easy Street. “Daar is plaats voor 200 studenten”, aldus een woordvoerster. “We gaan bovendien kijken of we in Easy Street nog een vijf nieuwe studentenkamers kunnen realiseren binnen dit complex.”

Plannen voor nieuwbouw heeft Singelveste Alleewonen niet. “We gaan bekijken of we reguliere appartementen kunnen omvormen naar studentenwoningen. Waar en wanneer, daar moeten we intern nog een besluit over nemen.”

Overigens zijn de hogescholen erg enthousiast over Easy Street. Hoofd huisvesting Van Sambeeck van NHTV: “Wat ons betreft is Easy Street erg geslaagd, qua aantal en qua voorzieningen. Dat project kan zo gekopieerd worden.” En Avans: “Zeker voor buitenlandse studenten is dit echt een aanwinst: mooie kamers, gemeenschappelijke ruimten en tuin. Nog zo'n complex in Breda zou een aanwinst betekenen”, laat een woordvoerder van Avans weten.

Kamerkeurmerk
Toch heeft ook Avans zorgen, maar dan vooral over de kwaliteit van vooral particuliere kamers. “Daarom pleiten wij voor iets als een 'kamer-keurmerk' zodat studenten meer weten over bijvoorbeeld de prijs- kwaliteitverhouding of de brandveiligheid.”

In april komt studentenhuisvesting aan de orde tijdens de vergadering van de commissie Ruimte.