Leon Aerssens toont de werking van de hekken bij NAC. foto Hinke Rutten
Leon Aerssens toont de werking van de hekken bij NAC. foto Hinke Rutten

Veiligheidshekken NAC-stadion klaar voor gebruik

NAC

BREDA - De stalen schermen die bij het Rat Verleghstadion zijn geplaatst om de voetbalsupporters van het nieuwe winkelcentrum te scheiden, zijn klaar voor gebruik.

Het metalen hekwerk is drie meter hoog en is ongeveer 213 meter lang. De hekken komen op drie locaties rondom het stadion, waaronder tussen Stada Stores en Rat Verleghstadion in. “Door wieltjes die onder de hekken zijn geplaatst, kun je ze makkelijk op hun plek zetten”, meldt Leon Aerssens, Hoofd Veiligheid bij NAC. “Om ervoor te zorgen dat ze niet weg worden geduwd door enthousiaste supporters, worden de hekken met dikke pinnen aan elkaar vast gemaakt. Daarnaast kunnen sommige delen van het hek worden verankerd in de grond, zodat zelfs honderden voetbalfans ze niet omver krijgen”, aldus Aerssens. Een aantal delen van het hekwerk blijft staan, ook als het hek niet wordt gebruikt. Daar worden de beweegbare panelen namelijk tegenaan gevouwen.

De verschillende partijen hebben lang gezocht naar een goede veiligheidsmaatregel. Voor het plaatsen van de hekken, werd er gebruik gemaakt van grote zeecontainers om de supporters van elkaar te scheiden. Aerssens: “De afscheiding moet makkelijk open en dicht kunnen. Stel dat er iets gebeurt, moet iedereen zo snel mogelijk ontruimd kunnen worden. Na veel overleg en het overwegen van andere maatregelen zijn we uiteindelijk hierop uit gekomen.”

De hekken dienen meerdere doelen. Ten eerste worden ze gebruikt om de supporters van de tegenpartij te scheiden van de NAC-supporters. Dit om conflicten te vermijden. Ten tweede zijn de hekken belangrijk om de supporters weg te houden van het winkelpubliek van Stada Stores.

Ongeveer vier uur voor het begin van de wedstrijd gaan de eerste hekken dicht. Een aantal ‘calamiteitenhekken’ blijven tot het laatste moment open, zodat hulpdiensten het stadion makkelijk kunnen bereiken. De hekken blijven dicht tot alle supporters van het terrein af zijn, dus tot zo’n twee uur na afloop.

Tijdens de wedstrijd NAC-Heerenveen zijn de veiligheidshekken voor het eerst getest. De laatste mankementen worden er nu uitgehaald, zodat ze 17 maart, bij de wedstrijd NAC-Willem II helemaal goed werken.