Afbeelding

7,6 miljoen winst voor Breda

Politiek

BREDA - De gemeente Breda heeft in 2012 een positief resultaat geboekt van 7,6 miljoen euro. Dat bedrag komt echter niet ten goede aan leuke dingen voor de stad, maar wordt als het aan wethouder Saskia Boelema van Financiën ligt toegevoegd aan het weerstandsvermogen.

Dat stelt ze voor aan de raad, die de jaarrekening nog ter bespreking krijgt voorgelegd. Breda boekte in 2012 25,3 miljoen euro af op het grondbedrijf en nam ook nog eens een voorziening vanwege verwachte verliezen op datzelfde grondbedrijf voor 17,4 miljoen. Dat laatste deed de gemeente op verzoek van de accountant, die de jaarrekening ( Bekijk hem zelf, pdf in GoogleDocs) overigens al heeft goedgekeurd.

Aan de andere kant leverde verschillende bezuinigingen 19,4 miljoen op. De nieuwe manier waarmee met het grondbedrijf wordt omgegaan - in bestuurdersterminologie, de stelselwijziging van de grondexploitaties - leverde een positief effect op van 30,9 miljoen. Breda gaat tien jaar lang jaarlijks 5 miljoen opzij zetten voor mogelijke nieuwe tegenvallers binnen het grondbedrijf. “Daarnaast hebben we bovenwijkse investeringen, zoals een fietsbrug, uit de grondexploitatie gehaald”, aldus Boelema.

Boelema stelde dat het college, bezig aan zijn laatste jaar, ook al een beetje de balans aan het opmaken is. “En dan zie je dat de gemeente er beter voorstaat dan in 2010. We hebben meer weerstandsvermogen ondanks de negatieve effecten van de grondexploitatie.”

Dat is volgens haar bereikt ‘door drie keer na te denken voordat je een euro uitgeeft’. “Bovendien blijkt dat niet voor elk goed idee geld van de gemeente nodig is, of veel minder geld. Zie het ondernemershuis dat in de Oranjeboomstraat komt.” Ook de wijkdeals zijn een voorbeeld van meer betrokkenheid van de burgers en daardoor lagere kosten.

Breda begon vorig jaar met het sluiten van buurthuizen, iets dat veel weerstand opriep. “Maar vergeet ook niet dat van de 30 miljoen er 12 miljoen is bezuinigd op de eigen organisatie”, zo stelde Boelema, daarmee aangevend dat over alle linies gekort is.