http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/50718/2011-05-28/coffeeshop-breda-wordt-kleinschalige-besloten-clubbeeld brabant10
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/50718/2011-05-28/coffeeshop-breda-wordt-kleinschalige-besloten-clubbeeld brabant10

Drugstoerisme in Breda vrijwel verdwenen

Algemeen coffeeshopbeleid

BREDA - Het drugstoerisme is opgedroogd, de overlast die wordt ervaren rondom coffeeshops is sterk afgenomen en de lokale bezoekers komen weer naar de coffeeshops. Dat blijkt uit de derde meting van de gevolgen van het gewijzigde gedoogbeleid die Breda heeft laten uitvoeren.

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de resultaten van deze meting aan de raadscommissie Bestuur gestuurd. Het onderzoek is in februari 2013 gehouden, dus na het vervallen van de wietpas.

Het aantal buitenlandse drugstoeristen blijft laag, net als bij de laatste meting in september 2012. Je kunt zeggen dat het drugstoerisme vrijwel is opgedroogd. Het gedoogbeleid had dit beoogde effect al vanaf de meting in mei-juni 2012 en dit effect lijkt structureel.

Het totale aantal drugsgerelateerde incidenten is fors gedaald maar blijft hoger dan voor 1 mei 2012. Ook het aantal incidenten illegale drugshandel is, na de forse toename direct na invoering van de ‘wietpas’ (85 registraties op illegale handel in mei 2012), in de maanden daarna geleidelijk gedaald. In december 2012 waren er nog maar 23 registraties.

In 2013 zal moeten blijken of deze dalende trend zich blijft voortzetten. Wat betreft de plaats van de illegale drugshandel blijven de meldingenvanuit het centrum van Breda komen. De inzet blijft gericht op het bestrijden van de illegale (straat)handel.