foto Inez van der Zee
foto Inez van der Zee

‘Toch woordenboek moeten pakken bij Maatschappijleer’

Algemeen

BREDA - Tijdens de eindexamens 2013 spreekt BredaVandaag.nl dagelijks een leerling die een van de examens van deze dag heeft gemaakt. Vandaag: Inez van der Zee (16 jaar), Michaël College, over het eindexamen Maatschappijleer 2.

- Hoe ging het?
“Het ging goed, ik had er veel voor geoefend. De vraagstelling was hetzelfde als die bij oefenexamens, maar de begrippen waren wel moeilijk. Naderhand bleek dus dat je de begrippen die je niet snapte op kon zoeken in een woordenboek. Ik was er van overtuigd dat ze er niet in stonden, dus heb ik maar gegokt bij die vragen.”

- Had je goed geleerd?
“Ja, ik had goed geleerd. Ook in de vakantie had ik al veel oefenexamens gemaakt, zeker vijf. Dus ik was wel goed voorbereid.”

- Wat vond je de lastigste opgave en waarom?
“Er was niet één specifieke opgave die ik lastig vond, maar het analytische stuk vond ik toch best moeilijk. Daar moest je je mening geven en moest je ook veel dingen opzoeken en teruglezen in de tekst bijvoorbeeld bij welke invalshoek, politiek-juridisch, sociaal-economisch en sociaal-cultureel, welk citaat hoorde.

- Was het wat je verwacht had? Of zijn er redenen om een klacht in te dienen?
“Het examen voldeed aan mijn verwachting. Alleen het laatste deel was dus wel heel moeilijk.”

- Wat denk je dat je gehaald hebt?
“Ik denk dat ik een 6,5 heb, maar ik hoop op een 7. Ik heb het examen wel op een kladblaadje gemaakt zodat ik het na kan kijken maar ik had na maatschappijleer gelijk wiskunde, dus ik heb het nog niet nagekeken.”

- Wat is je volgende examen?
“Mijn volgende examen is Engels.”