Logo bredavandaag.nl
foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Singelveste Alleewonen voert onder protest huurverhoging in

BREDA/ROOSENDAAL - De verhuurdersheffing heeft ongewenste gevolgen voor de huurders. Toch kan Singelveste Alleewonen niet anders dan de daaraan gekoppelde extra huurverhogingen doorvoeren. “Maar met heel veel tegenzin,” geeft bestuurder Tonny van de Ven van Singelveste Alleewonen aan.


“Helaas worden we echter door de forse verhuurderheffing net als het merendeel van de andere corporaties gedwongen om de huren inkomensafhankelijk te verhogen.” Hiervoor werd dinsdag door de Tweede Kamer akkoord gegeven. Dus gaat de huur omhoog. “We kunnen gewoonweg niet anders. Overigens zijn de extra huurinkomsten nog lang niet voldoende om aan de verhuurderheffing te kunnen voldoen.”

Ramp voor bouwsector
Doordat de opgelegde heffing dus hoger is dan wat via de huurverhoging kan worden geïnd, moet Singelveste Alleewonen nog andere maatregelen treffen. “We hebben minder te besteden aan onderhoud en vooral de investeringen in nieuwbouw gaan fors afnemen. Wij maken de lopende projecten af, dan valt het stil”, aldus Van de Ven.

Daarmee gaat de verhuurdersheffing ook gevoeld worden in de West-Brabantse bouwwereld, zo denkt ze. “De corporaties zijn de grootste opdrachtgevers in de bouw. Dat geldt voor ons, maar ook voor WonenBreburg. Dat dit niet de goede oplossing is om het begrotingstekort van de overheid aan te pakken, daarvoor hoef je geen Einstein te zijn. Laat ons investeren, dan komt er ook BTW binnen bij de overheid en blijven er banen behouden in de bouw. Nu gaat dit extra werkeloosheidsuitkeringen kosten.”

’Bewoners kom in actie’
Door nogmaals aan te geven dat Singelveste Alleewonen het er niet mee eens is, hoopt de corporatie de kleine ontsnappingsmogelijk die er is onder de aandacht te brengen. “De eerste kamer heeft dinsdag forse bezwaren geuit tegen de verhuurdersheffing en het feit dat de corporaties niet meer kunnen investeren. Als die verhuurdersheffing van tafel gaat, dan hoeven wij ook niet door in deze mate de huur te verhogen”, zo stelt Van der Ven. “Dus, bewoners kom in actie, laat Den Haag horen dat je het er niet mee eens bent. Het is jullie portemonnee.”

Van der Veen geeft aan dat huurders met een inkomen onder de 38-duizend euro op deze manier hun eigen huurtoeslag betalen. “Dat is wrang”, aldus de bestuurder van de Roosendaals-Bredase corporatie.

Ook lage inkomens gaan meer betalen
Woningcorporaties kunnen de huren voor bewoners met een (huishoud)inkomen onder € 33.614
verhogen met maximaal 4%. Voor huurders met een inkomen tussen € 33.614 en € 43.000 kan
de huur 4,5% omhoog. Voor bewoners met een (huishoud)inkomen boven € 43.000 geldt een
maximum van 6,5%. “Ook de lage inkomens gaan meer betalen”, benadrukt Van de Ven. “Zij gaan boven de inflatie 1,5% meer betalen. Iedereen is dus de pineut.”

Van de Ven: “Onze huurders kunnen geen kant op, zij kunnen nergens goedkoper huren en verdienen ook niet genoeg voor een hypotheek voor een vergelijkbare woning.”FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief