Het Kristal in Breda. beeld Schoolgids Het kristal
Het Kristal in Breda. beeld Schoolgids Het kristal

Basisschool bijzonder onderwijs het Kristal in Breda sluit

Algemeen

BREDA - Bassischool voor bijzonder onderwijs Het Kristal in Breda sluit na dit schooljaar haar deuren. De 80 leerlingen van de school aan de Raaimoeren zijn inmiddels overgeplaatst naar andere scholen van het Samenwerkingsverband Breda en Omstreken. Drie van hen komen terecht in het reguliere onderwijs.

Volgens directeur Stan Hofkes is de maatregel noodzakelijk vanwege de korting die het samenwerkingsverband opgelegd heeft gekregen van de minister. Die bepaalde dat in verband met de Wet Passend Onderwijs er in 2020 1,8 miljoen minder naar deze samenwerkende scholen gaat.

“Wij willen met deze maatregel voorsorteren op die wet en voorkomen dat we straks op het laatste moment actie moeten ondernemen”, aldus de directeur. “Wij willen onze organisatie voorbereiden op de nieuwe situatie.”

Doel van de wet is dat leerlingen zoals die van Het Kristal instromen in het normale basisonderwijs. “Dat blijkt nu nog een stap te ver. Wij zijn ook niet tegen deze wet, alleen het tempo en de druk die er achter zit maakt het wel lastig.”

Voor het samenwerkingsverband betekent dit dat er voor 2020 200 leerlingen moeten zijn uitgestroomd. “Dat proberen we zo inhoudelijk en pedagogisch mogelijk te doen”, aldus Hofkes.

Op Het Kristal zaten leerlingen met een autistische storing.