Voormalige basisschool Keysersmolen aan de Oranjeboomstraat. foto Wijnand Nijs
Voormalige basisschool Keysersmolen aan de Oranjeboomstraat. foto Wijnand Nijs

Incubator Breda goed op stoom dankzij Starterslift

Economie

HEUVEL - Het is geen geheim dat dit niet de beste tijden zijn voor een startende ondernemer. Want probeer jezelf maar eens te onderscheiden in een onzekere krimpende economie. Gelukkig is er sinds enige tijd Incubator Breda, een broedplaats die beginnende ondernemers helpt op weg naar de sterren en verder.

Dat er als beginnende ondernemer veel op je af komt weet Marco Sprenkels als geen ander. Als Business Incubation Manager is hij verantwoordelijk voor de toelating en begeleiding van startende ondernemers via Starterslift. "Als een beginnende ondernemer trek je fout volk aan als een magneet, dat is een feit. Wij van Starterslift zijn daarom in de eerste plaats een professionele sparringpartner zonder belang. Een partner hebben zonder eigen belang is best zeldzaam", stelt Sprenkels. Overigens komen niet alle starters zomaar in aanmerking voor begeleiding van Starterslift. Er worden onder andere eisen gesteld aan de innovativiteit en haalbaarheid van een bedrijfsplan.

Van elkaar leren
Sprenkels laat de kantoorruimtes zien. Hoewel je nog goed kan zien dat het pand vroeger een school was ziet alles er strak en verzorgd uit. De meeste ruimtes zijn inmiddels verhuurd aan bedrijven die ook verbonden zijn met Starterslift. Maar ook bedrijven die niet met het initiatief samenwerken zijn welkom. Deze bedrijven zouden dan eventueel de hulp kunnen inschakelen van Business Coach Breda die ook in het pand zit. "We letten bij de toelating van bedrijven bij Starterslift er op dat ze iets toevoegen aan het geheel. We zijn een incubator, dus netwerken en leren van elkaar is van groot belang."

Niet teveel gratis
Beginnende ondernemers blijken vooral veel vragen te hebben over de volgorde waarin ze zaken moeten aanpakken. Moet je direct een flink kapitaal van de bank lenen om lekker te starten? En is het verstandig om dat geld dan meteen uit te geven aan een logo? Wat de Incubation Manager ook veel ziet is dat starters hun kennis teveel gratis weggeven: "Ik ben iemand die vind dat je vrij snel over vergoedingen moet gaan praten. Voor je het weet geef je zo een paar gratis consults weg onder het mom van kennismakingsgesprekken. Doing the right thing first is wat wij hier proberen uit te dragen."

Een voorbeeld van net beginnende jonge honden zijn Bas van Steen en Emile Bons van Malvee. In 2010 begonnen zij vanuit hun studentenhuis een eigen bedrijf dat website-applicaties maakt om medewerkerstevredenheid te meten. Na een kleine eerste week zijn de twee mannen meer dan tevreden met hun nieuwe werkplek.

Emile Bons roemt vooral de onderlinge cohesie: "Het is gewoon leuk om te merken dat je allemaal in dezelfde fase zit. Tegen dezelfde dingen aanloopt." Eerder zaten de twee oprichters van Malvee in een pand met al gevestigde bedrijven. "Daar hebben we ook veel aan gehad hoor, maar aan het eind van de dag zit je toch niet op dezelfde golflengte. Jij bent iets bezig op te bouwen, zij met het draaiende houden van een toko", vat Van Steen het samen.

Leren om te leren
Manager Marco Sprenkels zit in het oude gymlokaal met de klimrekken nog aan de muur. Hij staat op het punt om een pitch te horen van een volgend starter. Wellicht net zo'n toekomstige hoogvlieger als Erik de Bruijn. Deze ondernemer wist met hulp van Starterslift zijn 3D-printer tot een succes te maken. "Uiteindelijk willen wij vooral beginnende ondernemers leren hoe te leren. Iets opbouwen, testen, ervan leren en trots zijn op je product. Dat is ondernemen."