Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs
Rondvlucht op Tweede Paasdag boven Breda met Helicentre.nl. foto Wijnand Nijs

Toerist in eigen stad: 'Er is zo veel te doen'

Cultuur

BREDA - Slecht weer kun je het niet noemen, maar in vergelijking met afgelopen week zijn er veel meer wolkjes aan de lucht. VVV-directrice Marlice Dreessen vertelt wat de perfecte daginvulling voor toeristen (of juist Bredanaars) is op een dag als deze. En dat het helemaal niet zo vervelend is, dit weer.

“Als het écht heel erg warm is, zoals afgelopen week, dan ga je geen stad bezoeken”, spreekt Dreessen uit ervaring. “Dan zitten mensen liever op een terras, gaan ze zwemmen of blijven ze lekker thuis. Dit weer is juist prima om de binnenstad in te duiken. Ik verwacht komende week, als het een graad of 22, 23 wordt, dan ook heel erg veel bezoekers.”

Wat te doen?
Als tip geeft Dreessen de stadswandeling mee. Deze vertrekt elke dag om 14.00 uur met een gids vanaf het VVV-kantoor. “Het unieke aan die wandeling is dat je dan ook het Kasteelterrein op kunt. Daar kom je als individu niet binnen, want het blijft militair terrein. Dat is overigens ook het grote voordeel, want daardoor blijft het gebouw goed onderhouden en de historie behouden.” Voor de stadswandeling zijn meestal twee gidsen beschikbaar, wat inhoudt dat er plek is voor zestig man. Bij grote drukte wordt een derde gids ingezet en kan er negentig man mee.

Een andere aanrader is volgens de VVV-directrice het ‘dagje cultuur snuiven’. Bij de VVV ziet men dat dit een grote favoriet is. ‘s Morgens start men met een kop koffie en een Nassaugebakje, gevolgd door de Historische Kilometer of of de Shops & Fun-route. Vervolgens is het tijd voor de Nassaulunch bij de Colonie. Afsluitend kan het Breda’s Museum of het MOTI bezocht worden.

De magie van Breda
Breda wordt vaak gekenmerkt als een ‘gezellige, echte Brabantse stad’. Maar wat is nou de magie de de Nassaustad schijnbaar over zich heeft, die mensen naar Breda toe trekt? Ook daar heeft Dreessen een antwoord op. “Het gaat om de combinatie van drie belangrijke factoren. Het is een historische stad, met goede winkels en daarnaast leuke horeca. Die drie dingen tezamen maken dat bezoekers - maar ook Bredanaars - de stad erg prettig vinden om in te verblijven.”

Dat de stad redelijk compact is, helpt ook mee. “Alles is op loopafstand van elkaar”, stelt Dreessen. “Met die shop & fun-route ga je naar allerlei leuke winkels in het centrum en het Ginneken. Dat je daarbij door een historische binnenstad loopt maakt het erg gezellig. En er is zo veel te doen. Een ritje per koets, een rondvaart, een tocht in de luxe sloep en ga zo maar door. En als je met kinderen bent, dan ga je toch lekker naar het reptielenhuis? Dat is fantastisch.”