Joyce van der Sanden. foto Erik Eggens
Joyce van der Sanden. foto Erik Eggens

SP en Wethouder Meeuwis botsen over armoede

Politiek

BREDA - De SP-fractie is op zijn zachts gezegd ‘not amused’ over de reactie van wethouder Meeuwis over de plannen van Cordaid in Breda. De ontwikkelingshulporganisatie wil gaan samenwerken met lokale initiatieven voor werkgelegenheidsbevordering. Volgens de SP heeft de wethouder absoluut geen idee van de situatie in de stad en weet hij niet wat voor schrijnende situaties er spelen. Wethouder Meeuwis is zich van geen kwaad bewust: “Het is een oprechte uiting van zorg.”

“Hij bagatelliseert de armoede die er ook is onder een stijgende groep Bredanaars en maakt een uiterst ongelukkige vergelijking met de situatie in ontwikkelingslanden”, schrijft SP-raadslid Joyce van der Sanden.

De SP wil onder andere weten wat de definitie van armoede is die het college hanteert, of op basis van die definitie de armoede stijgt of daalt in Breda en of het College vindt dat de armoede in Nederland en Breda vergelijkbaar ernstige vormen moet aannemen als de armoede in ontwikkelingslanden. “Zo nee, waarom maakt de wethouder dan wel deze vergelijking?”, vraagt Van der Sanden zich af.

Wethouder Meeuwis reageert stellig op de vragen. “Ik bagatelliseer helemaal niets. Maar ik reageer op de vraag of Cordaid de geschikte partij is om scharrelondernemers, mensen die met een uitkering toch een eigen bedrijfje willen starten, te helpen.” Meeuwis benadrukt wel dat hij nog steeds erg benieuwd is naar de plannen van de ontwikkelingshulporganisatie.

Hij zegt het jammer te vinden dat een ‘een oprechte uiting van zorg door een wethouder meteen wordt uitgelegd als bagatelliseren en het hebben van een onjuist beeld’. “Ik heb namelijk een goed beeld van de situatie, maar heb duidelijk willen maken dat de situatie in Breda niet te vergelijken is met de situatie in ontwikkelingslanden. Hier moeten wij een ander soort steun verlenen aan de mensen die dat nodig hebben.”

De wethouder armoedebeleid sluit af met een vergelijking. “Een omafiets en een formule-1-wagen, het zijn allebei vervoersmiddelen. De een gaat harder, maar je komt er altijd mee van A naar B. Als een monteur een band kan plakken, houdt dat niet per sé in dat hij ook iets aan de F1-wagen kan repareren, of andersom. Ieder probleem verdient zijn eigen aanpak door mensen die gespecialiseerd zijn in het aanpakken van dat specifieke probleem.”