Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

Easy Pawn: 'Tweedehandswinkel, ruilhandel en dagbesteding voor jongeren'

Algemeen

BREDA - Aan het Spinveld in Breda opent vandaag tweedehandszaak Easy Pawn. Op zich niet vreemd, want tweedehandswinkels, ruilwinkels en pandjeszaken schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Het bijzondere aan de winkel is het sociaal-maatschappelijke aspect van de zaak. Naast werk is het namelijk ook een dagbesteding voor jongeren.

De winkel haalt spullen op, eventueel tegen een kleine vergoeding. Het is ook mogelijk om zelf spullen daar neer te zetten. Als deze verkocht worden, krijgt de oorspronkelijke eigenaar een vooraf afgesproken deel terug. “Het is net Marktplaats.nl, maar dan offline.” In de winkel is vanalles te vinden, van bankstellen tot kleding, maar ook magnetrons en schilderijen. De eigenaar benadrukt dat ze zich ook bezighouden met ruilhandel. "De jongens zijn nu weg om een tuinset weg te brengen, en nemen dan de oude tuinset van die mensen mee. Dat gaat prima."

De initiatiefnemer heeft in het verleden veel met jongeren gewerkt, en wilt die jongeren ook graag betrekken bij de winkel. Jongeren zonder vaste dagbesteding kunnen zich aanmelden en tegen een vergoeding een paar uur meehelpen. “Dat kan allemaal in overleg. Ik spreek niet graag van personeel, maar zie het als een team. Als ze komen helpen; graag. Ze kunnen in de winkel werken of mee met de bus om spullen te halen of te brengen. Het is ook voor hun fijner als ze iets te doen hebben en daar een centje door bijverdienen.”