Afbeelding

Leefbaar hekelt achterkamertjesoverleg asielzoekers (update)

Politiek

BREDA - John Stubenitsky heeft verontwaardigd gereageerd op een vergadering die staat gepland voor vandaag. Een groot deel van de Bredase partijen gaat dan achter gesloten deuren praten met Wethouder Meeuwis over de Armeense asielzoekers. Volgens de voorman van Leefbaar Breda riekt dit naar achterkamertjespolitiek.

Vorige week organiseerden de PvdA en het CDA al een vergadering over dit onderwerp waar ook VluchtelingenWerk Nederland bij was. John Stubenitsky weigerde daar naartoe te gaan omdat hij vindt dat deze organisatie niet objectief genoeg is. Wel zegt hij altijd bereid te zijn geweest om met de wethouder 'over welke kwestie dan ook' te communiceren.

Tijdens de bijeenkomst met VluchtelingenWerk werd voorgesteld om de zaak nog eens met wethouder Meeuwis te bepreken, maar Stubenitky kreeg geen uitnodiging. In een mail aan zijn collega's zegt hij hierover: "Ik voel me (...) zeer gepasseerd dat die uitnodiging niet naar Leefbaar Breda is gegaan en ik dan in de krant moet lezen dat er 8 van de 9 fracties willen praten."

De fractievoorzitter van Leefbaar Breda schrijft verder: "...zo'n overleg (hoort) plaats te vinden in een reguliere openbare commissievergadering in plaats van een besloten kring die verdacht veel op een achterkamertje lijkt omdat ook niet alle fracties ervoor uitgenodigd zijn."

De VVD laat bij monde van Thierry Aartsen weten sowieso niet naar de vergadering te gaan. Hij zegt dat de gemeente Breda zich niet hoort te bemoeien met problemen die zich afspelen in Gilze en Rijen. Verder neemt hij het andere partijen kwalijk dat ze het familiedrama aangrijpen om zich te profileren in de media. "De relatie van het gezin met Breda nihil. We praten in Breda ook niet over uitgeprocedeerde vluchtelingen uit Hengelo, Groningen en Rotterdam. Tot slot is de Burgemeester van Gilze en Rijen betrokken bij het probleem", besluit Aartsen zijn mail.

Update: Wethouder Meeuwis laat in een reactie weten niet naar een vergadering te gaan vandaag over dit onderwerp. Verder zegt hij zich niet uit te laten over individuele gevallen. Wel is hij te allen tijde bereid om over beleidszaken te praten tijdens commissievergaderingen en in de gemeenteraad.